I građani Kosova koji žive u Srbiji glasaju poštom

Državljani Kosova koji žive van teritorije Kosova mogu od danas da se prijave za registraciju za glasanje putem pošte za prevremene parlamentarne izbore koji će se održati 14. februara 2021. godine. Rok za prijavu je od 13. do 21. januara u 18 časova prema lokalnom vremenu na Kosovu.

I građani Kosova koji žive u Srbiji glasaju poštom

Ovaj rok za prijavu za glasanje važi i za sve one koji žive u Srbiji, potvrdio je za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, član Centralne izborne Komisije Ćemailj Kurtiši.

“Podnosilac putem jedne elektronske pošte može prijaviti sebe i uže članove svoje porodice. CIK ima načina da proveri da li je bilo zloupotreba. Podnosilac prijave mora da napiše i svoj broj telefona, da ne bi došlo do zloupotrebe i više puta će se proveravati da neko ne glasa više puta ili neko ko nema prava”, objašnjava Kurtiši i podvlači da će provere biti rigorozne.

On nije mogao da precizira da li će glasove iz Srbije dopremiti oficir za vezu Srbije sa Kosovom, kako je to ranije bila praksa.

“U ovom momentu to ne znam tačno”, rekao je Kurtiši.

Takođe, CIK je saopštio da se za glasanje na vanrednim paralementarnim izborima 14. febrauara mogu prijaviti i osobe koje nemaju državljanstvo Kosova, ali imaju pravo da budu državljani Kosova, prema Zakonu o državljanstvu.

“Centralna izborna Komisija podstiče sve građane s pravom glasa, koji žive van Kosova i koji ispunjavaju odgovarajuće zakonske kriterijume - da ostvare svoje pravo da se registruju kao birači van Kosova, a zatim i da glasaju na vanrednim izborima za Skupštinu Republike Kosovo”, navodi se u saopštenju.

Rajko Jovanović iz Gračanice u izjavi za Radio Kosovo 2 ocenjuje da bi svakako trebala da se vrši stroga provera glasanja putem pošte, kako ne bi došlo do zloupotrebe glasova. On lično smatra da provera putem telefona ne može sprečiti manipulaciju glasovima.

“Vidimo šta se dešava u Americi gde je sistem uređeniji”, navodi on.

Milovan smatra da bi ljudima koji žive u Srbiji svakako trebalo da se omogući da glasaju na kosovskim izborima, ali nije siguran koliko su metode za dopremanje glasova efikasne.

“Ta tehnika telefonom nije dobra, trebalo bi da bude malo strožije”, kaže Milovan.

I njegov sunarodnik Goran Perić je skeptičan kada je u pitanju provera glasova koji dolaze van Kosova.

“Ja ne znam kako oni to misle putem telefona, da li svaki građanin ima telefon”, pita se Goran.  

Inače, svi državljani Kosova sa pravom glasa koji žele da se prijave za glasanje putem pošte treba da popune obrazac za registraciju koji se može preuzeti sa internet adrese www.kqz-ks.org, na linku “Usluga birača” i potom klikom na link “Glasanje putem pošte”.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš