I dalje neizvesno kada će doći do vizne liberalizacije za Kosovo

Diplomate EU ne znaju koliko će Francuska biti posvećena unapređenju još jednog važnog pitanja, a to je vizna liberalizacija za Kosovo. Kosovo i dalje ostaje jedina zemlja u regionu za koju nema vizne liberalizacije, prenosi Reporteri.

I dalje neizvesno kada će doći do vizne liberalizacije za Kosovo

Francuska je bila ta koja se do sada najviše protivila odluci u Savetu o viznoj liberalizaciji.

Jedan od glavnih razloga zašto neke zemlje EU oklevaju da liberalizuju vize za Kosovo jeste što se neke zemlje plaše lošeg iskustva kao u slučaju Albanije i Gruzije.

"Kada su liberalizovane vize za Albaniju i Gruziju, Komisija je takođe rekla da su ispunjeni svi uslovi. Ali posle ukidanja viza imali smo mnogo ljudi koji su došli u naše zemlje, uključujući kriminalce i ekstremiste. Ova liberalizacija je zloupotrebljena. Trebalo je vremena da se reši ovaj problem", rekao je izvor iz EU i dodao da EU u slučaju Kosova želi prvo da se uveri da postoji puno poverenje da neće biti problema.

On je dodao da saradnja postoji i da će u jednom trenutku doći do liberalizacije, ali da taj trenutak nije sada, ne želeći da precizira da li se to očekuje tokom francuskog predsedavanja.

Francuska je od 1. januara preuzela rotirajuće predsedavanje Savetom Evropske unije, koje će trajati do kraja juna. Francuska je postavila niz prioriteta kojima će se pozabaviti u prvoj polovini ove godine pre nego što Češkoj prepusti rotirajuće vođstvo u drugoj polovini godine.

Što se tiče dijaloga između Kosova i Srbije, najavljuje se da će doći do povećane diplomatske posvećenosti, radi ubrzavanja procesa, pošto Kosovo i Srbija i dalje imaju dijametralno suprotne stavove.

Francusko predsedavanje EU poklapa se sa izborima koji se u ovoj zemlji očekuju na proleće ove godine, međutim francuski zvaničnici kažu da održavanje nacionalnih izbora neće biti prepreka Francuskoj da izvrši svoje dužnosti sledećeg predsedavajućeg Evropskom unijom.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš