Hoti za RTK2: Izbori pa nastavak dijaloga u Briselu

Dijalog u Briselu će biti nastavljen tek nakon održavanja prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, poručio je šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti.

Hoti za RTK2: Izbori pa nastavak dijaloga u Briselu

Hoti je u emisiji „Razgovor" na RTK2 istakao da vladajuća koalicija već dugo nema legitimitet i dodao da DSK ne prihvata da ova manjinska vlada vodi ove važne procese.

„Razlog za to je jednostavan. Za ovaj proces je potrebna snažna vlada, koja ima veliku većinu u Skupštini Kosova. Postojeća vlada nema ni minimum podrške“, dodao je šef parlamentarne grupe DSK.

Hoti je u Razgovoru rekao da koalicija na vlasti nije prihvatila predlog opozicije o rezoluciji, kojom su jasno definisane crvene linije, a to je da teritorjalnost Kosova ne sme da bude predmet razgovora. Opozicija se sada protivi njihovoj verziji rezolucije, jer je, napominje on, ova vlada izgubila kredibilitet za razgovore.

Uloga opozicije u Briselskom procesu je neosporna, naglasio je šef parlamentarne grupe DSK i poručio da je pre svega potreban unutrašnji politički konsenzus, politička volja i stranački dijalog.

Govoreći o Sveobuhvatnom sporazumu Prištine i Beograda, koji bi mogao da bude potpisan sledeće godine, Hoti je izjavio da ne zna nikoga na Kosovu ko bi bez saglasnosti skupštine mogao da potpiše takav dokument i dodao da trenutno niko nema mandat za takav paraf.

„Protest Samoopredeljenja protiv ideje o korekciji granice nismo podržali jer i dalje verujemo da se ovi problemi mogu rešiti dijalogom. Kada budemo izgubili svaku nadu za tim, onda se nećemo libiti da pozovemo građane na miran marš, kako bi izrazili protivljenje takvoj ideji“, kazao je on.

Hoti je izneo svat svoje stranke da je ideja o korekciji granice koju zagovara predsednik Tači u osnovi pogrešna, jer se ona bazira na etničkim granicama.T akva ideje je štetna i za kosovske Srbe, smatra zvaničnik DSK.

„Srbi ne žive samo u četiri opštine na severu, već širom Kosova. S druge strane ima i Albanaca koji žive i van preševske doline“.

Hoti je rekao da se problemi ne rešavaju korekcijom granica, već srpskim priznanjem realnosti na Kosovu.

„Srbija bi trebalo da preuzme odgovornost za štetu koju je načinila građanima Kosova, a kosovske institucije bi ažurnije trebalo da rade na integraciji Srba u svoj sistem“, kaže Hoti.

Asocijacija srpskih opština je međunarodna obaveza Kosova i taj sporazum bi Kosovo u budućnosti trebalo da sprovede, ocenio je šef parlamentarne grupe DSK i poručio da bi u tom cilju trebalo da postoji intenzivna komunikacija predstavnika kosovskih Srba i institucija, ali bez uplitanja Srbije.

Skupština Kosova ne funkcioniše, jer vladajuća koalicija nema neohodnu podršku svojih poslanika, istakao je Hoti i naveo da opozicija ne može da blokira rad ovog tela, već samo da ne učestvuje u njenom radu.

"Stranački izbori u DSK biće održani tokom 2019. godine, a na predsedništvu partije je da odluči tačan datum", izjavio je Avdulah Hoti i zaključio da trenutno ne postoji pritisak izbora, jer svi stranački organi, uključujući i predsednika Isu Mustafu odlično rade svoj posao.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš