Hoti: Stvoren je pravi zamah za završetak dijaloga

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je večeras da je video punu posvećenost i veliko interesovanje ključnih država Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije i da je stvoren pravi zamah za zaključivanje tog pitanja.

Hoti: Stvoren je pravi zamah za završetak dijaloga

Hoti je u direktnom uključenju iz Brisela za KTV, istakao da je njegova današnja poseta imala za cilj da pokaže posvećenost Kosova evrointegracijama.

"Svrha ove posete bila je da se pokaže naša posvećenost evrointegracionom programu Kosova - kako Kosova, tako i nove Vlade Kosova. Održani su sastanci sa visokim zvaničnicima. Pokazali smo svoju posvećenost programu evrointegracija", poručio je kosovski premijer.

Prema njegovim rečima, liberalizacija viza za Kosovo bila je glavna tema, ali i dodao da je takođe razgovarano i o dijalogu sa Srbijom.

"Liberalizacija viznog režima ostaje naša središnja tema, ali, naravno, uz njih, teme poput dijaloga i naše spremnosti da uđemo u ovaj proces bile su aktuelne", istakao je Hoti.

Kako je naveo, nedavna dešavanja na Kosovu, uz optužnicu za ratne zločine protiv predsednika Kosova Hašima Tačija od strane Specijalizovanog tužilaštva, doveli su Kosovo u tešku situaciju, ali, dijalog nema alternative.

"Očekujemo da će uskoro biti određen datum za samit u Parizu. Postoji puna posvećenost i veliko interesovanje ključnih zemalja EU. Mislim da je stvoren pravi zamah za zaključivanje ovog pitanja", ocenio je Hoti.

Kosovski premijer je naglasio da između Kosova i Evropske unije nema problema, te da je dobio podršku EU u borbi protiv pandemije koronavirusa i po pitanju dijaloga.

Hoti se danas u Briselu sastao sa evropskim komesarom za proširenje i susedstvo Oliverom Vrheljijem, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen, sa kojima je u odvojenim sastancima razgovarao o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Hoti: Ne vidim sukob između Vašingtona i Brisela

Premijer Kosova Avdulah Hoti, uprkos onome što se dogodilo, ne vidi sukob Brisela i Vašingtona oko procesa dijaloga između Kosova i Srbije.

„Ne vidim sukob između Brisela i Vašingtona. Mislim da su komplementarni. Ne vidim dva procesa", naglasio je Hoti.

Takođe je govorio i o načinu na koji je Kosovo predstavljeno.

"I u Parizu i u Briselu biće država Kosovo. Pitanje delegacije je razjašnjeno Ustavom Kosova", rekao je Hoti za RTK.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš