Hoti spreman da počne dijalog bez Tačija, kaže da Specijalni sud neće biti raspušten

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je danas da će uskoro biti zakazan novi sastanak u Beloj kući, iako još uvek nema datuma kada se dijalog između Kosova i Srbije može nastaviti, piše Koha.

Hoti spreman da počne dijalog bez Tačija, kaže da Specijalni sud neće biti raspušten

Nakon sastanka u Tirani sa premijerom Albanije Edijem Ramom, Hoti je rekao da je spreman da stupi u dijalog i bez predsednika Kosova Hašima Tačija.

Hoti ističe da je razgovarao sa američkim izaslanikom za dijalog, Ričardom Grenelom.

„Kosovo ima legitimne ustavne institucije da preuzmu odgovornosti koje im pripadaju. Spreman sam da s Grenelom odredim datum za nastavak dijaloga, prvo ekonomskog, potom i političkog. Ali sa jasnim principima da ulazimo radi međusobnog priznavanja", rekao je Hoti.

Iz Kancelarije američkog izaslanika za dijalog Ričard Grenela u odgovoru za Kohu, rekli su da još nisu odredili tačan datum kada se može očekivati sastanak u Beloj kući.

Grenelova kancelarija nije komentarisala da li će sastanak u Vašingtonu biti održan pre samita u Parizu, zakazanog za sredinu jula.

Na drugoj strani, opoziciona stranka Samoopredeljenje kaže da je Hotijeva vlada nelegitimna da vodi dijalog sa Srbijom, odbacujući svaku mogućnost da bude deo tima za dijalog.

U sredu je kosovska vlada odlučila da osnuje stručni savet i koordinatora za dijalog sa Srbijom.

Specijalni sud neće biti ukinut

Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je u Tirani da Specijalni sud neće biti raspušten, prenela je Koha.

Na zajedničkoj konferenciji sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Hoti je upitan o protestu najavljenom od organizacija OVK koje su proistekle iz rata, našta je odgovorio da na protest pravo imaju svi.

Organizacija ratnih vojnih veterana OVK je najavila da će pokrenuti inicijativu da ubedi poslaničke grupe da izmene Zakon o Specijalnom sudu.

Premijer Albanije Edi Rama stao je na stranu predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija nakon optužnica za ratne zločine.

Rama je naglasio da Specijalni sud ne sme da se deformše u pogledu nepravde prema Kosovu i ratu OVK.

Rama je dodao da njegov stav nema nikakve veze sa pokušajem političke opstrukcije Specijalnog suda.

Na sastanku sa Ramom razgovaralo se i o vraćanju zajedničkih sednica dveju vlada.

Rama je rekao da su se na sastanku sa kosovskim premijerom dogovorili da primene sporazume koji su suspendovani.

Tokom posete Tirani Hoti se takođe sastao sa predsednikom Albanije Iljirom Metom, predsednikom parlamenta Gramozom Ručijem i liderom Demokratske partije Ljuljzimom Bašom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš