Hoti miješanje u bošnjačke glasove naziva neprihvatljivim, neke nevladine organizacije traže otkazivanje mandata

Na ovim parlamentarnim izborima bošnjačke stranke dobile su 7.000 glasova više nego prošli put.To čak i u područjima u kojima uopće nema stanovnika ove zajednice

Hoti miješanje u bošnjačke glasove naziva neprihvatljivim, neke nevladine organizacije traže otkazivanje mandata

Ova činjenica dovela je do sumnji da se Srpska lista umešala u izborni proces za zagarantovana mesta, kako bi kontrolisala oko dve trećine manjinskih poslanika.

Cilj optužbi je inicijativ a Adriane Hodžić ,za koju se navodi da je pomogla glasovima kosovskih Srba.

Grupa od 49 organizacija kosovskog bošnjačkog civilnog društva reagirala je rekavši da ne prihvaćaju rezultat.

"Pozivamo nadležne institucije da se ozbiljno pozabave tim neustavnim pojavama i otkažu nezakonite mandate jer su u suprotnosti sa garancijama sadržanim u Ustavu Kosova", kaže se u njihovoj reakciji.

Aktuelni premijer Avdullah Hoti naziva ovu intervenciju bez presedana, rekavši da albanski entiteti nikada nisu imali tendenciju da se miješaju u izbore predstavnika zajednica.

U odgovoru na Klan Kosova, rekao je da bi relevantne institucije i lokalni i međunarodni posmatrači trebalo da se pozabave ovim pitanjem.

Predstavnike nevećinskih zajednica moraju birati odgovarajuće zajednice bez ikakvog uplitanja, kao što je to bio slučaj u prethodnim zakonodavnim tijelima i kako je definirano duhom ustava. Intervencija za koju se očigledno čini da se dogodila na ovim izborima je neprihvatljiva, jer je u suprotnosti sa principima i duhom Ustava Republike Kosovo ", izjavio je Hoti.

Pokret Vetëvendosje i Demokratska partija Kosova rekli su da čekaju na potvrđivanje rezultata izbora 14. februara kako bi odgovorili na njihove reakcije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš