Hoti: Gradonačelnici da se pripreme za nove mere

Premijer Kosova Avdulah Hoti, zatražio je danas od gradonačelnika opština na Kosovu da se pripreme za primenu novih mera u borbi protiv korona virusa a zbog novog talasa do kojeg bi, kako je saopšteno iz kosovske vlade, moglo doći već u septembru.

Hoti: Gradonačelnici da se pripreme za nove mere

Hoti je danas zajedno sa ministrom zdravlja, Armendom Zemajem, ministrom prosvete i nauke, Ramom Ljikajem i gradonačelnicima i direktorima opštinskih zdravstvenih odeljenja na Kosovu prisustvovao elektronskom sastanku na kojem se razgovaralo o borbi protiv koronavirusa, saopšteno je iz kosovske vlade.

Kako se navodi u saopštenju, Hoti je pohvalio posvećenost gradonačelnika i zahvalio im se na saradnji i koordinaciji aktivnosti povodom mera u borbi protiv pandemije, ali i zatražio da se pripreme za nove mere.

„Zatražio je da se izvrše pripreme za dalje mere od strane Opština za novi talas do kojeg bi moglo da dođe u septembru. U tom kontekstu ukazano je to da su neophodne pripreme za početak nove školske godine i obaveze opština u ovom procesu“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku koji je organizovala Asocijacija kosovskih opština, predsednik opštine Lipljan, Imri Ahmeti, predstavio je mere ovog udruženja za sprečavanje pandemije, navodi se u saopštenju, bez preciziranja o kakvim merama je reč.

Ujedno je ukazao da je neophodno stvaranje posebnih centara i formiranje timova koji će pružiti neophodne zdravstvene usluge obolelima od COVID-19.

Ministar zdravlja, Armend Zemaj, koji je juče ujedno najavio mogućnost uvođenja novih mera pre septembra, izjavio je na ovom sastanku da je koordinacija aktivnosti sa opštinama od suštinskog značaja.

Naveo je da će se poboljšati snabdevanje kiseonikom u regionalnim bolnicima, te da se ujedno očekuje nabavka novih vozila hitne pomoći.

„Gradonačelnici su se bavili brojnim pitanjima koja se odnose na dodatne mere koje pomažu u sprečavanju širenja Covid-19, a za koje je prema njima, neophodna pažnja i blagovremeno obaveštavanje od strane Vlade Kosova“, dodaje se u saopštenju vlade, takođe bez preciziranja o tome koje bi nove mere mogle biti uvedene.

Podsetimo, kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, najavio je sinoć mogućnost uvođenja novih mera u borbi protiv koronavirusa pre septembra, među kojima bi se moglo naći i ograničenje kretanja građana, prenosi Gazeta Express.

Sa druge strane, poručio je da ukoliko se takva mera uvede, da se ona neće primenjivati u istom obliku kako je to bilo u martu mesecu, već da će biti „kontrolisano ograničenje kretanja“.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš