Hoti: Glavni cilj dijaloga da Srbija i pet zemalja EU priznaju Kosovo, o teritoriji se ne razgovara

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je glavni cilj u dijalogu sa Beogradom da Srbija prizna Kosovo, a nakon toga integracija u evroatlanske strukture, prenosi Kljan Kosova.

Hoti: Glavni cilj dijaloga da Srbija i pet zemalja EU priznaju Kosovo, o teritoriji se ne razgovara

Hoti je naveo da su ciljevi Kosova u dijalogu sa Srbijom: međusobno priznanje, članstvo u EU i UN, priznavanje Kosova od strane pet zemalja članica EU i ukidanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

U okviru debate, koju je organizovao Demokratski institut Kosova, pod nazivom “Koja je platforma Vlade Kosova u dijalogu sa Srbijom?”, Hoti je rekao da od postavljenih ciljeva Kosovo neće odustati.

Kosovski premijer je naveo da će transparentnost dijaloga biti na prvom mestu.

„ Naš pristup će biti da obezbedimo potpunu transparentnost tokom procesa, što je najvažnije od proglašenja nezavisnosti Kosova, konsolidacije kosovske državnosti “, rekao je on.

Hoti je rekao da se od 2011. godine vodi dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali da će se od sada voditi ka međusobnom priznavanju.

On je naveo da ne veruje u "zaveru stvorenu oko dijaloga".

"Razne zavere o dijalogu sa mapama i priče o razmeni teritorija za mene nisu istinite i samim tim nisu deo razgovora. Postavili smo svoja načela i imam mandat da pregovaram na osnovu Ustava koji mi daje jasna ovlasćenja da vodim ovaj proces. Takođe, presuda Ustavnog suda jasno govori o mojim ovlaščenjima, koje ja ne želim niti mogu preneti na bilo koga drugoga", rekao je Hoti.

On je naveo da u okviru dijaloga neće razgovarati o pitanjima vezanim za teritorijalni integritet Kosova, dodajući da sporazumi moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova.

"Naši ciljevi su uzajamno priznavanje. Svi međunarodni partneri sa kojima razgovaram potvrđuju da Kosovo mora sedeti za stolom zbog međusobnog priznavanja. Naši su ciljevi: uzajamno priznanje, priznavanje od strane pet zemalja koje su članice EU, članstvo u UN i ukidanje Rezolucije 1244. To se mora postići čim se potpiše sporazum. Sporazum mora otvoriti put  Kosovu da ide ka procesu evroatlantske integracije ", rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima,  sporazum bi trebalo da se formuliše sva otvorena pitanja, kao što su nestala lica, penzije, katastarske zone, artefakti i mnogo drugih pitanja, rekao je Hoti.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš