Hodžaj: Sredinom decembra očekujemo pozitivnu odluku za vize

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj je u intervjuu za Telegraf govorio o procesu liberalizacije viza i članstvu u Interpol. On je kazao da Vlada Kosova sarađuje sa zemljama članicama kako bi u decembru ove godine imali pozitivnu odluku o liberalizaciji viza.

Hodžaj: Sredinom decembra očekujemo pozitivnu odluku za vize

Upitan ko će odgovarati ukoliko Kosovo dobije negativnu odluku od EU Hodžaj je rekao:

"Mislim da su i odgovori i odgovorni u Briselu. Proces je započeo tokom 2012. godine, i bio je tehnički, trebalo je da se ispune svi uslovi i kriterijumi. Imali smo više kriterijuma od drugih zemalja u regionu,  Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, i ispunili smo sve kriterijume iz vodiča za liberalizaciju viza, i sada je lopta na EU".

Hodžaj je naglasio da će, ukoliko bude negativne odluke Evropske unije, to biti diskriminacija za građane Kosova.

"Sledeće nedelje će biti održan sastanak grupe za liberalizaciju viza. Verujem da će se u prvoj nedelji decembra održati sastanak ministara unutrašnjih poslova i ministara pravde, i sredinom decembra očekujemo pozitivnu odluku. Mi ne treba da ostanemo izolovani i zatvoreni, stav naše vlade je jasan", kazao je Hodžaj.

Prema njegovim rečima, za Kosovo nema značajnijeg događaja od liberalizacije viza.

Hodžaj je istakao da kosovska radna grupa radi izuzetno dobro u vezi članstva Kosova u Interpol. 

"Radna grupa vlade Kosova, kojom upravljaju ljudi u Ministarstvu spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, i kosovske policije je do sada veoma dobro radila. Naša diplomatska služba je komunicirala sa nekoliko zemalja sa ciljem da obezbedi glasove. Naši zapadni partneri u nekoliko zemljama su podržali Kosovo za Interpol", rekao je on.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš