Hodžaj: Neće biti prevremenih parlamentarnih izbora

Prevremenih parlamentarnih izbora neće biti ove godine, jer zahtevi opozicije u tom smislu nisu ozbiljni", ubeđen je zamenik predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj

Hodžaj: Neće biti prevremenih parlamentarnih izbora

Iako su opozicione stranke intenzivirale sastanke kako bi pripremile predlog za raspad Vlade, Hodžaj kaže da će izvršna vlast nastaviti da radi do kraja mandata. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku zemlji je potrebno najviše ujedinjenje političke scene, u cilju rešavanja velikih pitanja, kao što je i dijalog sa Srbijom.

"Ne mislim da su izjave predstavnika opozicije ozbiljne i ne mislim da ove godine postoji potreba za prevremenim izborima. Ali, ono što je potrebno političkoj eliti, znači nama koji smo deo Vlade, i onima koji su u opoziciji, jeste da se slažemo oko očekivanja koje zemlja ima o velikim pitanjima, među kojima je i dijalog između Kosova i Srbije. Izbora 2019. godine neće biti i Vlada neće pasti”. Hodžaj kaže da je debata o taksi na srpske proizvode degradirana, jer bi, prema njegovim rečima, institucije trebalo da gledaju izvan kratkoročnih odluka, a to su dugoročni interesi i očekivanja. On očekuje da će dijalog sa Srbijom, koji je prekinut nakon uvođenja takse, biti okončan ove godine, dok će 2020. godinie doći do uzajamnog priznavanja.

"Mislim da 2019. može biti istorijska godina što se tiče procesa pregovora koji se mogu okončanti  ove godine, ali možda i 2020. godine uz uzajamno priznavanje. Moramo imati hrabrosti, odlučnosti i istinske posvećenosti da zatvoramo ovo pitanje sa Srbijom, što naravno neće biti lako”.

Novu dinamiku dijaloga, kaže Hodžaj, može dati Samit u Parizu, iako se govori I da ovaj samit može biti neuspešan.

"Još uvek ima prostora i vremena da Pariski samit bude uspešan. Postoji velika američka i evropska posvećenost  da se dijalog između Kosova i Srbije završi uzajamnim priznavanjem. Bez sumnje, od septembra može doći do nove dinamike dijaloga između Kosova i Srbije, a samit u Parizu može biti važna karika za vraćanje brzine dijaloga , ali ono što je važno za nas, što se tiče samita u Parizu, jeste da imamo jasne ciljeve pre nego što odemo tamo", rekao je Hodžaj za Ekonomiaonline.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš