Hodža: Sprovođenje preporuka je naš domaći zadatak

Na sastanku Skupštinskog odbora za evropske integracije, resorna ministarka Durata Hodža je informisala članove odbora o izveštaju o napretku Kosova koji je objavila Evropska komisija.

Hodža: Sprovođenje preporuka je naš domaći zadatak

Ministraka Hodža je naglasila da izveštaj procenjuje dostignuća, ističe nedostatke i navodi preporuke koje bi Kosovo trebalo da ispuni, kako bi kako je rekla Hodža, naredne godine, imali bolji izveštaj.

Ministarka evropskih integracija je istakla da se taksa na robu iz Srbije i Bosne i normalizacija odnosa između Kosova i Srbije pominje u kontekstu preporuke, dodajući da Kosovo treba da ojača svoje administrativne kapacitete i koordinaciju u svim sektorima kako bi se osiguralo efikasno sprovođenje evropskih zakona.

“Postoji napredak u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, poboljšano je poslovno okruženje, zabeležen je napredak u pogledu sposobnosti Kosova da se nosi sa konkurentnim pritiskom i tržišnim snagama u EU, poreskom i carinskom slobodnom kretanju roba, usluga i kapitala, kao  i u oblasti finansijskih usluga, javnih nabavki i konkurentnosti”, rekla je Hodža.

U izveštaju je zabeležen značajan napredak u oblasti statistike i finansijske kontrole koja se usklađuje sa evropskim standardima", dodala je ministarka Hodža i članovima Odbora predstavila primedbe Evropske komisije.

“Korupcija i organizovani kriminal, izuzetno mala konfiskacija nezakonito stečene imovine, presude, kašnjenje u slučajevima i politički uticaj na pravosuđe. Neuspeh pravosuđa da reši prioritetna pitanja. Zatim, u oblasti reforme državne uprave, vlada ima veliki broj zamenika ministara, nezaslužena imenovanja za visoke pozicije u državnoj upravi, ograničeni kapaciteti u administraciji, pravično funkcionisanje Skupštine. Izveštaj ukazuje na nedovoljnu efikasnost skupštine u donošenju zakona i parlamentarnoj kontroli izvršne vlasti, kao i mali broj usvojenih zakona”, dodala je Hodža.

Primedbe se odnose i na kršenje SPP-a, podsticanje proizvodnje duvanskih proizvoda i nespremnost da se privuku strani investitori, kao i na činjenicu da siva ekonomija predstavlja pretnju poslovnom okruženju.

Ministarka Hodža je navela i neke od preporuka izveštaja koje se tiču izbora a odnose se na jačanje izbornog okvira i usklađivanje zakona o finansiranju političkih stranaka i kampanja sa preporukama Venecijanske komisije.

“Druga preporuka je usvajanje svih podzakonskih akata i početak sprovođenje zakona o vladinim zvaničnicima, platama i organizovanju i funkcionisanju javne uprave, povećanje odgovornosti u javnom sektoru sprovođenjem akcionog plana za racionalizaciju aktivnosti institucija i stvaranjem jasne osnove za rukovodeće odgovornosti u javnim institucijama, kao i osiguranje zapošljavanja po zasluzi državnih službenika, posebno na rukovodećim pozicijama”, rekla je Hodža.

U ponedeljak će se na nivou Ministarskog saveta za evropske integracije održati sastanak na kojem će biti predstavljeni i razmatrani svi nalazi izveštaja, najavila je ministarka Durata Hodža i istakla da očekuje da će na ovom sastanku biti donet plan sprovođenja svih preporuka, kako bi smo, kako je rekla, sledeće godine imali bolji izveštaj.

Predsednica Odbora za evropske integracije Bljerta Deljiu Kodra, kao i poslanici zahvalili su se ministarki Hodži i ponudili svoju podršku u procesu integracije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš