Hoće li biti održana sednica Skupštine o poverenju vladi Aljbina Kurtija?

Poslanici sa maskama, rukavicama i dezinfekcijskim sredstvima, ali ni ove zaštitne mere možda nisu dovoljne za održavanje sednice Skupštine Kosova u vreme situacije sa koronavirusom, javlja Koha.

Hoće li biti održana sednica Skupštine o poverenju vladi Aljbina Kurtija?

Nacionalni institut za javno zdravlje i kosovska vlada konstantno zahtevaju održavanje razdaljine do dva metra među građanima.  

Ovo nije moguće u prostoriji u kojoj se održavaju sednice zakonodavnog tela. Međutim, više od 40 poslanika na čelu sa poslanicima iz Demokratskog saveza Kosova traže da se održi sednica na kojoj je najavljeno usvajanje nepoverenja kosovskoj vladi.

Zamenik predsednika skupštine Arberie Nagavci smatra zahtev za sednicu neodgovornim.

Prema zvaničnici Samoopredeljenja od Nacionalnog instituta za javno zdravlje će se u ponedeljak zatražiti procena mogućnosti održavanja sednice. 

„Predlog je stigao u petak popodne i protokol je potpisan u subotu. U stvari, u redovnim okolnostima zahtev bi trebalo da se pojavi na sednici do srede. Ali u situaciji smo da svi moramo biti odgovorni, jer je javno zdravlje na prvom mestu.

Poznato je da zasedanju prisustvuje oko 200 ljudi, osim poslanika tu je i administrativno osoblje i drugi koji prisustvuju sednicama. Ako se tome doda činjenica da su dva poslanika već preporučena za samoizolaciju, ne postoje uslovi za održavanje sednice.

Postojala je dilema da li radnici skupštine takođe moraju da se izoluju zbog kontakta sa ljudima koji mogu biti zaraženi", precizirala je ona. 

Komentarišući mogućnost svrgavanja vlade, Nagavci je naglasila da političke bitke treba odložiti dok ne prođe kriza sa pandemijom.

Na drugoj strani, održavanje sednice ne predstavlja problem za Demokratsku partiju Kosova.

Poslanik Uran Ismailji izvukao je paralele sa sednicom koja je održana prošle nedelje na kojoj je izglasavan budžet za 2020. godinu.

U petak je parlamentarna grupa DSK predala Skupštini potpise 46 poslanika sa zahtevom za održavanje sednice.

Prema Ustavu Kosova, zahtev za nepoverenje vladi stavlja se na dnevni red Skupštine Kosova najkasnije pet dana i ne pre dva dana od dana podnošenja. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš