Hilari Klinton: Nikada neću zaboraviti gostoprimstvo Kosova

U Prištini je održana Međunarodna konferencija o sigurnosti "20 godina slobode- vizija održivog mira". Prisutnima se video porukom obratila bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je govorila o prijateljstvu SAD i Kosova.

Hilari Klinton: Nikada neću zaboraviti gostoprimstvo Kosova

Klintonova se zahvalila nekadašnjoj predsednici Kosova Atifete Jahjagi na njenoj požrtvovanosti, podsećajući da je imala čast da sa njom putuje i predstavlja žene i njihova prava.

"Nikada neću zaboraviti dan kada sam posetila izbeglički kamp u Makedoniji tokom NATO bombardovanja. Nikada neću zaboraviti gostoprimstvo Kosova i sastanke koje sam imala sa vama. Danas, još jednom pokazujemo uzajamno poštovanje i našu zajedničku humanost", kazala je ona.

Putem video poruke obratio se i nekadašnji britanski premijer Toni Bler, koji je kazao da je intervencijom NATO alijanse zaustavljeno etničko čišćenje i rat na Kosovu.

"Čestitam građanima Kosova na svim naporima, takođe, primetne su i značajne promene u Srbiji i celom regionu. Takođe svesni smo mnogih izazova koji su pred vama. Za stvaranje trajnog mira neophodni su vreme, trud i hrabrost. Napredak će zahtevati i teške odluke, ali sve ste to prošli i u prošlosti", kazao je on.

Bivši komandant NATO-a Vesli Klark podsetio je da je pre 20 godina Severnoatlanski savez koji je činilo više od 30 zemalja i 50 hiljada vojnika intervenisao na Kosovu. Klark je kazao da je time zaustavljeno iseljavanje civilnog stanovništva i okončan rat.

"Sećam se tog 12. juna kada me je telefonom u 1 sat ujutru pozvao Havijer Solana, koji je rekao: Vesli, Rusi su stigli na prištinski aerodrom, šta da radim? Rekao sam mu generalni sekretare, ujutru ćemo poslati KFOR. KFOR je bio na Kosovu i ja sam bio veoma ponosan. Oni su došli naoružani, ali su došli kako bi uspostavili mir", rekao je Klark.

Na Međunarodnoj konferenciji posvećenoj sigurnosti govorili su i predstavnici Kosova.

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga istakla je da intervencija NATO alijanse predstavljala sprečavanje genocida, kako je rekla, kriminalnog režima Slobodana Miloševića.

Premijer Ramuš Haradinaj govorio je o važnosti konsolidacije bezbednosnih institucija sa zakonom.

"Vojska Kosova je danas moderna sila, sačinjena od pripadnika svih nacionalnosti. Moram da naglasim  i da Kosovo i dalje poštuje misiju KFOR", kazao je Haradinaj.

Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti pod nazivom "20 godina slobode, vizija održivog mira" prethodile su brojne aktivnosti koje su upriličene u čast obeležavanja 20. godišnjice od ulaska NATO snaga na Kosovu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš