Haziri: Sporazum DSK i Samoopredeljenja za nekoliko dana

Zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da je postizanje koalicionog sporazuma sa pokretom Samoopredeljenje pitanje dana, dodajući da će razgovori predstavnika dveju stranaka biti nastavljeni kada se Aljbin Kurti vrati iz inostranstva.

Haziri: Sporazum DSK i Samoopredeljenja za nekoliko dana

Ljutfi Haziri indirektno potvrđuje da postoji spor oko pitanja kosovskog predsednika, te da je po njegovom mišljenju važno da se razjasni kome pripada ta funkcija pre potpisivanja koalicionog sporazuma.

"Samoopredeljenje će biti uvereno da ne postoji stabilna vlada ako sva pitanja od interesa za ovu zemlju ne budu razjašnjena", rekao je Haziri prištinskim medijima.

Smatra da pobednička stranka – Samoopredeljenje, treba da pravi kompromise.

"Prva stranka bi trebalo da bude velikodušnija. Mora da pravi kompromise", tvrdi Haziri.

Razgovori predstavnika Samoopredeljenja i Demokratskog saveza zapali su u krizu zbog podele centralnih funkcija na Kosovu.

Nakon što su dve stranke u potpunosti usaglasile programska načela upravljanja u budućoj vladi, DSK je zatražio da koalicionim sporazumom bude obuhvaćeno i mesto kosovskog predsednika posle 2021, kada Hašimu Tačiju istekne mandat. Takođe, zatražili su mesto predsednika skupštine, mesto potpredsednika vlade i pet ministarstava.

Samopredeljenju bi pripalo mesto premijera i pet ministarstava.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš