Haradnaj: Kosovo niko ne može da izoluje

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom, ali da se taj proces ne treba povezivati sa taksom od 100 odsto koju je Vlada Kosova uvela na robu iz Srbije i BiH.

Haradnaj: Kosovo niko ne može da izoluje

Haradinaj je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao da je taksa uvedena kako bi se "Kosovo odbranilo od njenog agresivnog ponašanja" na međunarodnom ali i unutrašnjem planu, "s tendencijama destabilizacije Kosova".

"Mi smo za to da se dijalog nastavi bez uslova, jer dijalog nema alternativu i ne može da se uslovljava. Spremni smo za dijalog već danas, Kosovo je spremno, uradilo je svoj domaći zadatak, postigli smo državnu Platformu, imamo državnu delegaciju i spremni smo da idemo u bezuslovni dijalog", izjavio je Haradinaj.

Evropska unija i ostali saveznici pozvali su Kosovo da suspenduje odluku kako bi se dala šansa nastavku dijaloga sa Srbijom i postizanju konačnog sporazuma. Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da se Srbija neće vratiti za pregovarački sto sve dok Kosovo ne ukine taksu koja je uvedena krajem novembra prošle godine.

Haradinaj, međutim, smatra da se dijalog ne treba uslovljavati, već da se treba nastaviti i to u cilju, kako je kazao, postizanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rešio sva otvorena pitanja i doprineo recipročnom priznanju. On je odbacio opciju teritorijalne razmene ili podele Kosova, a kako bi Srbija priznala Kosovo.

"Diskusija o teritorijalnoj razmeni ili podeli Kosova, a kako bi Srbija priznala Kosovo, je neko vreme bila ozbiljna".

"Ta diskusija je u neko vreme bila ozbiljna. Ne mogu da potvrdim od koga i kako, ali u određenom trenutku ta opcija je predstavljena i najveća greška je bila kada su međunarodna zajednica i regionalni lideri tu opciju ostavili u opticaj. Napuštanje dijaloga o normalizaciji odnosa u zamenu za dijalog o teritoriji ili granicama je skoro povratak u prošlost. Ko god je pomogao tu agendu, taj nije uradio dobro regionalnom miru i šire", kazao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, Kosovo i Srbija trebaju da se međusobno priznaju unutar postojećih granica i na to ne treba da se gleda kao na izvinjenje, već na mogućnost da se krene napred.

"Za Kosovo, priznanje bi značilo i pomirenje, ne zakonska amnestiju, već pomirenje i napredovanje iz tragične prošlosti koja je i dalje prisutna, i dalje ima nestalih, imamo žrtve seksualnog nasilja... Verujemo da bi to bila prekretnica za mir, ne samo između nas i Srbije, već bi to bila i konsolidacija Zapadnog Balkana", kazao je Haradinaj.

On je kazao da je formula sada jasna - recipročno priznanje unutar postojećih granica i sveobuhvatni sporazum koji bi rešio sva otvorena pitanja, uljučujući i slobodnu trgovinu.

Na pitanje da li Kosovo rizikuje međunarodnu izolaciju zbog takvog stava Vlade Kosova prema taksi, Haradinaj je kazao da su narod i Vlada Kosova euroatlantski orijentisani i da ih, kao takve, niko ne može izolovati.

"Mogu postojati nesporazumi u vezi neke teme i normalno je da nesporazumi postoje, jer i u porodici toga ima. Ali, mi smo euroatlanski narod i niko nas nikada ne može izolovati", kazao je Haradinaj.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš