Haradinaj sazvao sednicu vlade o dodeli 250.000 evra Globalnoj koaliciji protiv ISIS-a

I dok lideri pobedničkih stranaka na oktobarskim izborima – LVV i LDK, uprkos učestalim sastancima, i dalje ne uspevaju da zaključe dogovor o formiranju nove vlade, kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj, za danas najavljuje sednicu odlazeće. Na sednici će se odlučivati o izdvajanju 250.000 evra Globalnoj koaliciji protiv ISIS-a, prenosi Gazeta Express.

Haradinaj sazvao sednicu vlade o dodeli 250.000 evra Globalnoj koaliciji protiv ISIS-a

Sednica će početi u 13 časa, a na dnevnom redu će se naći samo jedna tačka „Razmatranje Nacrta odluke o dodeli sredstava za podršku koaliciji protiv ISIS-a“, prenosi ovaj medij, pozivajući se na saopštenje vlade.

Ova sredstva bi trebalo da budu dodeljenja iz nepredviđenih rashoda, potprograma nepredviđeni rashodi klasifikovani pod šifrom 13100, pod ekonomskom kategorijom rezerve.

Odlazeći kosovski premijer podneo je ostavku na ovu funkciju još jula meseca 2019. nakon što je pozvan od strane Specijalnog suda u svojstvu osumnjičenog. Uprkos ostavci, on je nastavio da saziva sednice vlade u više navrata.

Jednu od sednica Vlade sazvao je tačno nedelju dana od podnošenja ostavke, što je naišlo na kritike kosovske javnosti i optužbe da je reč o neustavnom potezu.

Haradinaj se potom obratio kosovskom Ustavnom sudu sa zahtevom za „interpretaciju čina njegove ostavke na mesto premijera“ kojim je zatražio odgovor o nadležnosti i funkcionalnosti vlade nakon ostavke predsednika vlade.

Međutim, s obzirom na to da Zakon o vladi i dalje nije usvojen i da nije definisano kako treba postupati u slučaju ostavke premijera, Ustavni sud Kosova se, posle mesec dana od podnošenja zahteva proglasio nenadležnim za Haradinajev zahtev, te poručio da ovo „pitanje ne spada u nadležnost Ustavnog suda“.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš