Haradinaj: Nepravedno sam pritvoren

Potpredsednik Organizacije ratnih veterana OVK, Nasim Haradinaj, prilikom svog prvog pojavljivanja na sudu u Hagu, rekao je da je nepravedno pritvoren.

Haradinaj: Nepravedno sam pritvoren

Njegov branilac zatražio je od sudije da odmah pusti Haradinaja, kako je rekao, njegov klijent nije optužen za takve optužbe. Protiv Nasima Haradinaja nije podignuta optužnica, ali je Specijalizovano tužilaštvo saopštilo da će to učiniti uskoro.

Zvaničnici Specijalizovanog veća rekli su da je hapšenje Nasima Haradinaja neophodno.

„Postoji osnovana sumnja da je Nasim Haradinaj krivično odgovoran za pokušaj izvršenja krivičnog dela zastrašivanja tokom krivičnog postupka, konkretno postoji osnovana sumnja da je gospodin Haradinaj održao tri konferencije za štampu 7., 16. i 22. septembra 2020. godine gde je distribuirao medijima poverljive i tajne informacije ili dokumente koji se odnose na rad Specijalizovanog tužilaštva, i imenovao nekoliko potencijalnih svedoka“, rekao je sekretar suda.

U drugoj tački, prema nalogu za hapšenje, Haradinaj se tereti da je počinio krivično delo osvete, dok se u trećoj navodi da je Haradinaj krivično odgovoran za izvršenje krivičnog dela povreda tajnosti postupka.

„Postoje artikulisani razlozi da je hapšenje gospodina Haradinaja neophodno jer konkretne okolnosti pokazuju da postoji rizik od njegovog bekstva, da ima motiv, sredstva i priliku da ometa postupak i da će ponovo pokušati da izvrši krivično delo“, rekao je sekretar suda.

U sudnici Specijalizovanih veća u Hagu, Nasim Haradinaj zatražio je da mu se dozvoli da govori o hapšenju i Specijalnom sudu.

„Nisam poznavao ovaj sud, ne znam i neću ga znati uprkos petogodišnjem mandatu koji vam je dao moj parlament, a sada vam je istekao mandat 2. avgusta. Ako mi ne date da pričam, neću više da pričam. Imamo 150 hiljada potpisa stanovništva koji su protiv ovog suda, a naši takmičari, poslanici, za njihove funkcije, plate, doveli su ljude ovde, našim hapšenjem, našim Ustavom, pa osetite to lično da sam ovde nepravedno, prekršili ste Ustav moje države, prekršili ste svaki ljudski zakon, prekršili ste pravo na slobodu mišljenja, mišljenje suda - osudite me na milion godina, 500 miliona godina, ne možete oduzeti ni 500 hiljada ljudi koji misle kao ja“, rekao je Haradinaj.

Haradinajev branilac Bes Martens tražio je njegovo hitno puštanje na slobodu.

Već je podneo zahtev za odbacivanje optužnice i hitno puštanje Haradinaja.

„Moj klijent nije optužen za ratne zločine, ovo je tribunal za ratne zločine. Želim od vas, časni sude, da odlučite da optužbe nisu u nadležnosti Specijalizovanih komora Kosova, da odbacite optužbe protiv njega, da odmah pustite gospodina Haradinaja iz pritvora, pod uslovima koje ćete odrediti vi“, rekao je Martens.

Sudija je naložio Specijalizovanom tužilaštvu da odgovori na zahtev odbrane do petka, 2. oktobra.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš