Haradinaj: Kosovo se oseća izdano od strane EU

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas u Briselu da se Kosovo oseća izdano jer Evropska unija kasni sa odobravanjem bezviznog režima za građane Kosova, javila je agencija Asošijeted Pres nakon sastanka delegacije Kosova sa visokim zvaničnicima EU.

Haradinaj: Kosovo se oseća izdano od strane EU

Agencija navodi da je Kosovo jedina država u Istočnoj Evropi kojoj nije dozvoljen bezvizni režim sa zemljama članicama EU. Takođe, AP ističe da je EU od Kosova tražila da ukine carinske tarife za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i naglasila da bi odluka olakšala nastavak sedmogodišnjeg dijaloga Kosova i Srbije kojima je normalizacija uzajamnog odnosa uslov za pridruživanje Uniji.

Evropska unija ponovo je danas, na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova, izrazila žaljenje zbog odluke Prištine da uvede tarife na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i zatražila njihovo momentalno povlačenje, saopšteno je ranije danas u Briselu nakon sastanka sa kosovskom delegacijom.

Na sastanku je razmatrano ispunjenje političkih i ekonomskih kriterijuma, finansijska saradnja i primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Unija je naglasila značaj efektivne i kontinuirane primene SSP, kao i ugovornih obaveza u oblasti trgovine i carina. Unija je ukazala da carine na robu iz Srbije i BIH štete ekonomskim interesima Kosova i njegovih građana, smanjuju obim trgovine i umanjuje atraktivnost Kosova za strane investicije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš