Haradinaj: Kancelarka Merkel nije dozvolila promenu granica

Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramuš Haradinaj upoznao je poslanika nemačkog parlamenta Petera Bajera sa razlozima njegove ostavke i raspisivanju prevremenih izbora. On se posebno zahvalio na principijalnom stavu Nemačke o nepovredivosti granica.

Haradinaj: Kancelarka Merkel nije dozvolila promenu granica

"Pored svoje lične zahvalnosti, hvala Nemačkoj i u ime svih naroda na Kosovu, na vrlo jasnom i istinski podržavajućem stavu o teritorijalnom integritetu Kosova, njegovim granicama, dakle, hvala kancelarki Merkel što nije dozvolila pomeranje granica, ali takođe i kolegama iz stranke CDU koji su nas podržavali po ovom pitanju. Mislim da je to spasilo Balkan od ozbiljne nestabilnosti i na tome sam im neizmerno zahvalan“ rekao je vršilac dužnosti kosovskog premijera Ramuš Haradinaj nakon sastanka.

Poslanik nemačkog Bundestaga je rekao da Nemačka podržava teritorijalni integritet Kosova.

 “To je stav Nemačke. Kosovo ima svoje granice i to je važno za Nemačku, ali i za prijateljstvo naših dveju zemalja, jer je Nemačka jedna od prvih država koja je priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu i takav stav je nepromenjen.Šteta što nisu sve države Evropske unije priznale Kosovo, ovim putem ih pozivam da to učine”, dodao je Bajer.

Govoreći o liberalizaciji viza za građane Kosova, Bajer je rekao da ne može dati precizan datum, ali i dodao da se to može dogoditi pre Božića.

"Nemačka podržava integraciju Kosova i viznu liberalizaciju. Nije fer da je Kosovo jedina zemlja koja nema viznu liberalizaciju. Neću dati datum, ali verovatno će to biti nagrada za Božić", rekao je poslanik Bundestaga.

Haradinaj i Bajer su razgovarali i o dijalogu Prištine i Beograda, predstojećem izbornom procesu i viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš