Haradinaj jedinstveni kandidat kosovske opozicije na prevremenim izborima?

Kosovski mediji javljaju da bi Ramuš Haradinaj mogao da bude jedinstveni kandidat opozicije na vanrednim parlamentarnim izborima. Raspisivanje izbora 25. aprila ranije ove nedelje je najavio Klan Kosova, a oni bi se, prema izveštaju iste televizije, mogli održati 28. maja, ili 4. juna.

Haradinaj jedinstveni kandidat kosovske opozicije na prevremenim izborima?

Haradinaja 27. aprila u Kolmaru očekuje odluka francuskog suda o tome da li će u potpunosti biti oslobođen i vratiti se na Kosovo, ili će biti izručen Srbiji.

"Ubeđen sam da je trenutno najozbiljnija kandidatura, najsigurnija i najbolja, najbolja ponuda za današnjicu, gospodin Haradinaj, budući premijer Republike Kosova," ovim je rečima predsednik Inicijative za Kosovo, Fatmir Limaj, najavio mogućnost da se Haradinaj kandiduje za jedinstvenog kandidata kosovske opozicije na sve izvesnijim izborima - prema onom kako najavljuju pojedini kosovski mediji.

U izjavi za prištinski Express, Ljimaj je objasnio da su sledeće dve nedelje ključne za to da li će na Kosovu biti vanrednih izbora.

Inicijativa za Kosovo već od sledećeg ponedeljka započinje zvanično sa sakupljanjem potpisa za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova.

Upravo u ponedeljak - 24. aprila, pred Skupštinom Kosova će se naći još jednom pitanje ratifikacije Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, čije je usvajanje ključno kako bi Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, a čijem usvajanju se snažno protive opozicione stranke.

Tako bi, kako je TV Klan Kosova ranije javila, već u utorak, 25. aprila, moglo doći i do raspada vladajuće koalicije LDK-PDK i raspisivanja prevremenih parlamentarnih izbora koji bi, kako se dodaje u izveštaju iste televizije, trebalo da budu održani 28. maja ili 4. juna. 

Za to vreme, Haradinaj, koji se nalazi u Kolmaru u Francuskoj, nakon što je 4. januara priveden po Interpolovoj poternici iz Srbije, na novoj sednici suda 27. aprila, očekuje da sazna odluku o svojoj daljoj sudbini - da li će biti oslobođen, ili izručen Srbiji. Sednica Apelacionog suda je najavljena nakon tri odlaganja do sada. U međuvremenu je i 600 kosovskih intelektualaca potpisalo peticiju kojom se zahteva njegovo oslobađanje. Haradinaj je, zahvaljujući im se putem Fejsbuka, naglasio da je "iznenađujuće to kako Srbija nije otvorila novo poglavlje u odnosima sa Albancima na Balkanu, već po svaku cenu oživljava stare konflikte," dok su Albanci, sa druge strane, "u pravu".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš