Haradinaj: Izbori se mogu destiti svakog dana

Premijer Haradinaj je na konferencije za medije nakon sednice Vlade izjavio da nije spreman na izbore, ali da će u slučaju izglasavanja nepoverenje Vladi izbora biti. On je izrazio uverenje da povlačenje odluke o taksi ne ide u prilog Kosovu, a govorio je i o izjavi šefa srpske diplomatije da je zavnični predlog Srbije o rešavanju pitanja Kosova u dijalogu –razgraničenje.

Haradinaj: Izbori se mogu destiti svakog dana

Odgovarajući na pitanje kako komentariše kritike predsednika parlametna zbog nepromenjenog stava o taksama, uprkos zahtevima SAD-a i da li se na taj način provociraju izbori, premijer Haradinaj je rekao.

,,Izbori se mogu destiti svakog dana, nema mesta nervozi, dovoljno je doneti političke odluke.  Nisam spreman na izbore. Spreman sam da radim, ali ako Skupština tako odluči ja ću to razumeti. Ako bi sutra bila sazvana sednica na kojoj će 61 poslanik izglasati nepoverenje Vladi, naravno da ćemo ići na izbore‘’.

U ovom složenom trenutku bilo bi neobjašnjivo ići na izbore, kazao je premijer i pozvao opoziciju da podrži Platformu o dijalogu sa Srbijom.

,,Zašto da ne, sastanci su dobrodošli. Spreman sam da prisustvujem svakoj raspravi, kada god se raspravlja. Rekli smo da dijalog treba da se odvija bez uslovljavanja, jer kada se postavljaju uslovi onda je to neodrživo. Uslove možemo svi da postavljamo, a priznanje Srbije bi trebalo da znači izvinjenje".

Kada je reč o taksi, premijer kaže da odsupanje nije u interesu Kosova jer ne garantuje kvalitet finalnog sporazuma.

,,Ako odstupimo korak nazad i popustimo, onda će nam finalno rešenje doneti probleme i biće zatraženo mnogo drugih stvari. Bolje je da sada kažemo da smo narod koji zaslužuje priznanje, da smo narod kome ne treba postavljati usove, onda će nam biti garantovan kvalitet sporazuma’’.

Izjavu šefa srpske diplomatije da je razgraničenje zavnični predlog Srbije u dijalogu, premijer komentariše ovako.

,,Stav Dačića nije nov, samo je još jednom potvrdio da je zvanični stav Srbije etnička podela, ali to je ono što je dovelo do tragedije na Balkanu. To su opasne izjave, podela po etničkoj liniji je nemoguća i nerazumljiva na političkom nivou’’.

Premijer se osvrnuo i na jučerašnji bombaški napad na kuću pripadnika kosovske policije u Severnoj Mitrovici.

,,To je prošlost, nema mesta tome. Oni koje se služe time biće izvedeni pred lice pravde, ranije ili kasnije. Pozivam građane Kosova, posebno sa Severa Kosova, da se ne služe više takvim porukama, to je prošlost’’.  

Na prethodnoj sednici Vlada je odobrila povećanje osnovnih penzija za 20 odsto, predlog za uspostavljanje Odbora za stratešku kontrolu robe, kao i nacrt Strategije o klimatskim promenama do 2028. godine. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš