Haljimi: Haos na prištinskim ulicama neizbežan, ne znamo šta Samoopredeljenje sve sprema

Politički analitičar Fisnik Haljimi ocenjuje da je situacija nakon odluke Ustavnog suda jasna, Kosovo će da dobije vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem iz DSK, ali napominje da se time neće razrešiti komplikovana politička situacija na Kosovu jer lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti neće prihvatiti odluku Ustavnog suda.

Haljimi: Haos na prištinskim ulicama neizbežan, ne znamo šta Samoopredeljenje sve sprema

Haljimi za Kosovo Onlajn navodi da je “haos” na prištinskim ulicama neizbežan iako će za dan, dva već početi proces formiranja nove vlade.

“Ali ne znamo šta će Samoopredeljenje da organizuje, ne znamo da li će oni pokušati i fizički da ometaju proces sastavljanja vlade”, ukazuje Haljimi. 

On smatra da vlada na čelu sa Hotijem neće moći da okonča dijalog sa Srbijom jer nema podršku većine Albanaca i dodaje da su izvesni izbori u narednom periodu. 

“Novi izbori su neizbežni, pošto ne može Kosovom da vlada albanska manjina kao što je slučaj sada. Bez Demokratske partije Kosova i bez Samoopredeljenja ne može da se zamisli nova Vlada Kosova”, ocenjuje Haljimi.

On zaključuje da se političkim partijama na Kosovu ne može verovati i dodaje da crvene linije postaju zelene i da se nikad ne zna ko će sa kim napraviti koaliciju u budućnosti. 

Ustavni sud Kosova je sinoć utvrdio da uspešno izglasanje nepoverenja vladi ne rezultira obaveznim raspuštanjem Skupštine i omogućava izbor nove vlade u skladu sa članom 95. Ustava. Očekuje se da vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem iz DSK bude izglasana već do ponedeljka.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš