Granice EU ostaju zatvorene za stanovnike Kosova i posle 1. jula

Iako se očekivalo da se spoljne granice EU otvore posle 1. jula za sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo, to se neće dogoditi zbog pogoršanja epidemiološke situacije i velikog porasta broja slučajeva zaraženih koronavirusom, prenosi Koha.

Granice EU ostaju zatvorene za stanovnike Kosova i posle 1. jula

Kosovo trenutno ima najtežu epidemiološku situaciju u Evropi, piše Koha, navodeći da postoji veliki broj novih slučajeva infekcije i vrlo mali broj testova.

Samo u Severnoj Makedoniji i Švedskoj broj zaraženih po glavi stanovnika je u poslednjih 14 dana bio veći.

Broj zaraženih u poslednje dve nedelje na 100.000 stanovnika glavni je kriterijum za stavljanje neke zemlje na listu onih za koje EU preporučuje ukidanje ograničenja.

Ovaj broj bi trebalo da bude približan ili manji od proseka Evropske unije. Taj prosek je 15. juna iznosio 16 slučajeva na 100.000 stanovnika. Sada je u EU opao još više, dok je u zemljama Balkana znatno porastao.

U tabeli koju je napravio Institut Džon Hopkins, Kosovo je u poslednjih 14 dana imalo 47 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika.

Makedonija 98, Albanija 29, Bosna i Hercegovina 32, Srbija 20 i Crna Gora 19.

Koha navodi, da je vrlo čudno to što se na listi zemalja za koje se preporučuje ukidanje ograničenja od 1. jula nalaze Srbija i Crna Gora. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš