Gradonačelnici na Kosovu pozivaju na skraćenje druge faze mera protiv koronavirusa

Asocijacija kosovskih opština zatražila je od nadležnih službi skraćenje druge faze mera koja se primenjuje od 18. maja, prenosi Koha.

Gradonačelnici na Kosovu pozivaju na skraćenje druge faze mera protiv koronavirusa

Čelnici opština su ocenili da je situacija u vezi sa koronavirusom pozitivna i da bi zbog toga trebalo preispitati raniju odluku i skratiti trajanje druge faze koja je planirana do 1. juna.

"Gradonačelnici zahtevaju da se mere preispitaju samo u skladu sa situacijom, koja se ocenjuje kao pozitivna. S tim u vezi, na osnovu principa i trenutne ekonomske situacije, sa tendencijom značajnog ekonomskog pada, smatramo da bi drugu fazu trebalo preispitati i skratiti, jer ekonomski gubici već mogu biti ogromni", kaže se u saopštenju ove asocijacije.

Oni dodaju da će se, zbog situacije stvorene s virusom Kovid - 19, sopstveni prihodi opština smanjiti, dodajući da će, ukoliko se nastavi druga faza, biti oštećena i preduzeća.

„S druge strane, opštinski budžeti se sastoje od državnih grantova, centralnih kapitalnih investicija i sopstvenih prihoda. Glavni prihodi sopstvenih izvora opština sastoje se od: poreza na imovinu, građevinske dozvole i opštinskih taksi. Ti su prihodi značajno opali i ako se nastavi sa drugom fazom, prvo će biti oštećena preduzeća koja za jedan dan koji ne rade imaju značajne finansijske gubitke, ali i opštinski budžeti će pretrpeti štetu zbog nemogućnosti poslovanja preduzeća", stoji u saopštenju za javnost.

Gradonačelnici procenjuju da će daljim olakšanjem mera građani početi da plaćaju obaveze opštinama, što će povećati i sredstva opština nabavljena iz sopstvenih prihoda, a koja će biti uložena u projekte koji će poboljšati život građana.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš