Građani očekuju pozitivan ishod sporazuma o diplomama

Nadležni nisu zadovoljni intenzitetom verifikovanja diploma, dok se na dogovor o procesu nostrifikacije čeka. Tim povodom tema drugog dana pregovora u Briselu je sporazum o univerzitetskim diplomama.

Građani očekuju pozitivan ishod sporazuma o diplomama

Vladimir Živković iz Ugljara je diplomirao na  Elektronskom fakultetu u Nišu 2011. godine. Od tada je radio na Kosovu, a diploma Niškog univerziteta mu nije predstavljala problem. 

„Do sada mi niko nikada nije pravio problem što se tiče diplome. Imao sam priliku da radim u privatnom sektoru i u nevladinim institucijama", rekao je Vladimir Živković. 

Međutim Albanci iz Preševa, Medveđe i Bujanovca koji su završili studije na Kosovu kao i Srbi sa Kosova koji su diplomirali na nekom od univerziteta u Srbiji, često nailaze na prepreku pri zapošljavanju ili nastavku studija zbog međusobnog nepriznavanja diploma. Primena sporazuma o univerzitetskim diplomama je  glavna tema i nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Raniji sporazumi, počev od onog iz 2011. godine, nisu primenjeni ili su rezultirali priznavanjem malog broja diploma. Zamenik ministra obrazovanja Usmen Baldži smatra da će dijalog omogućiti dogovor.

„Evo i večeras će verovatno sa pregovora u Briselu da kažu kad će to krenuti ali ja verujem da će biti brzo, ovih dana, da će Spark kao što je to bilo u predhodnoj odluci pre nekoliko godina otvoriti kancelarije u Prištini i Beogradu.Celokupno obrazovanje kosovsko i srpsko će biti priznato i to će se vršiti u dve etape. Prva je da će Spark u Prištini i Beogradu donositi sertifikate o prihvatanju diploma a onda će svršeni studneti sa Kosovu u Srbiji i obrnuto u centru ministarstva obrazovanja nostrifikovati diplomu ali mnogo brže, jer imaju sertifikat Sparka“, kaže Usmen Baldži. 

U međuvremenu, na snazi je odluka Vlade o verifikovanju diploma prištinskog univerziteta sa sedištem u Severnoj Mitrovici.  Do danas je 119 svršenih studenata predalo diplome od kojih je 71 je verifikovana. S obzirom da u javnim i privatnim iistitucijama radi veliki broj diplomaca sa ovog univerziteta, zamenik ministara apelujuje da se verifikovanje obavi u najkraćem roku. 

„Može da se desi da sutra neispoštovanje ovakve jedne odluke upošljeni sa diplomama severa možda dođu u situaciju da imaju problema da ne kažem da izgube posao", naglašava Baldži. 

Prema rečima zamenika ministra obrazovanja, nemogućnost da obave verifikaciju imaju studenti koji su do diploma došli u periodu od septembra 1999 do decembra 2000. Jer odlukom vlade prizanju se diplome od januara 2001. Ovaj problem, Komisija za verifikaciju je predočila Vladi pa se rešenje očekuje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš