Godina prevremenih parlamentarnih izbora ili ZSO?

Godina za nama bila je turbulenta po pitanju političkih odnosa. O tome kako će u narednoj godini izgledati Briselski dijalog, hoće li Zajednica srpskih opština biti formirana, ili će pre doći do vanrednih pralametnarnih izbora za RTK2 govore Momčilo Trajković i Azem Vlasi.

Godina prevremenih parlamentarnih izbora ili ZSO?

Među događajima koji su obeležili predhodnu godinu je i zamrzavanje funkcija srpskih predstavnika u kosovskim institucijama nakon usvajanja Zakona o Trepči. Analitičari nisu sigurni kakvi će biti njihovi dalji politički koraci i kako će se to odraziti na Srbe koji žive na Kosovu?

„Nažalost kada bi imalo pameti i kada bi oni koji su do sada vodili ovako katastrofalnu politiku mogli da analiziraju i da vide gde su propusti, gde je najviše subjektivnog razloga zašto nisu ostvareni pomaci, onda bi bilo uslova da dođe do pomaka“, kaže analitičar Momčilo Trajković.

“Srpska zajednica je nakon izbora i sa činjenicom da ima 3 mesta u vladi stvorila predispoziciju da može više postići za interese onih koji su ih birali, dakle za interes srpske zajednice, ali da bi bila od koristi za srpsku zajednicu na Kosovu, i ministri u vladi moraju da se ponašaju i da rade kao ministri tih resora koji su za državu i za građane Kosova”, govori Azem Vlasi.

U protekloj godini vođeni su i aktivni dijalozi u Briselu a neki od rezultata su postizanje sporazuma o registarskim tablicama, Sporazum o telekomunikaciji impelmentacijama sporazum o pravdi.

„Prvi rezultat koji osećamo jeste da nema napetosti nema tenzija. Drugi rezultat je što su neki sporazumi od životnog interesa za građane postignuti i funkcionišu”, naglašava Azem Vlasi.

„Nažalost Briselski dijalog je zloupotrebljen, a on je bio velika šansa da se dođe do rešavanja mnogih problema i do približavanja albanskih i srpskih političara. Ja mislim da su tu su albanski političari bili uspešniji, skoro sve što su dogovorili oni su ostvareni. Dok je srpska strana ili bila naivna ili imala takvu politiku ili izigrana”, ističe Trajković.

Međutim, još uvek nije izvesno kada će se implementirati Sporazum o ZSO postignut  25. avgusta 2015.godine.

„Voleo bih da se formira ZSO, onda bi ova vlada zaslužila da dalje traje, ali se meni čini da se neće formirati ZSO i da ona može da se formira tek nakon novih izbora”, kaže Trajković.

“ZSO sa nekim nadležnostima koje će biti u insteresu srpske zajednice već je trebala da se formira, ali to je domaći zadatak jer se radi o kosovskim opštinama, o unutrašnjem pitanju kosova i na tome su trebali poraditi institucije dakle Vlada Kosova, zajedno sa predstvnicima srpske zajednice, sa predsednicima opština sa srpskom većinom i da se taj posao završi,“ rekao je Vlasi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš