Gazeta: Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo istragu protiv Todosijevića; Advokat: Nema osnova za istragu, pretnja slobodi govora

Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo je istragu protiv nedavno smenjenog ministra administracije lokalne samouprave iz redova Srpske liste Ivana Todosijevića, prenosi Gazeta Express. Ova vest dolazi istog dana kad i imenovanje nove ministarke Adriane Hodžić, dosadašnje šefice opštinske administracije Severna Mitrovica i drugog povratka poslanika Srpske liste u Skupštinu Kosova

Gazeta: Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo istragu protiv Todosijevića; Advokat: Nema osnova za istragu, pretnja slobodi govora

Nema osnova za pokretanje istrage, Todosijević je zaštićen imunitetom za sva verbalna krivična dela, a povrh toga, ova istraga preti da ozbiljno ugrozi slobodu govora, navodi advokat Nebojša Vlajić.

Vest o pokretanju istrage potvrdio je za prištinsku Gazetu Express portparol Specijalnog tužilaštva Ekrem Ljutfiju.

„Obaveštavamo vas da je Specijalno tužilaštvo Republike Kosova pokrenulo postupak protiv bivšeg ministra lokalne samouprave, I. T. u vezi sa izjavama. Specijalno tužilaštvo je sada u fazi prikupljanja informacija o ovom pitanju“, rekao je Ljutfiju.

Haradinaj je u utorak doneo odluku o smeni Todosijevića zbog, kako je obrazložio, govora mržnje, nakon podsećanja medija na njegovu izjavu povodom obeležavanja 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu.

Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“- izjava je Todosijevića zbog koje je prvobitno smenjen.

S druge strane, juče je kabinet kosovske vlade ovlastio ministarstvo pravde da izradi nacrt „zakona o kažnjavanju poricanja zločina Srbije i genocida tokom nedavnog rata na Kosovu”.

Izrada ovog zakona, bio je predlog zamenika premijera Kosova, Envera Hodžaja.

„Diskurs političara Srpske liste o žrtvama rata na Kosovu, pokušavajući da sakriju istinu i poreknu zločine koje je Srbija počinila prema civilnom stanovništvu na Kosovu je neprihvatljiv. Slučaj bivšeg ministra Todosijevića nije prvi. Bilo je slučajeva tokom godina kada su se takve stvari dešavale od strane članova vlade iz redova Srpske liste, izjave koje je kasnije podržao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi članovi srpske vlade. Takve izjave i pokušaji ne mogu se tolerisati“, rekao je Hodžaj na sednici kosovske vlade.

„Zbog toga, smatram da moramo preduzeti neophodne korake da regulišemo osnove za kažnjavanje onih koji poriču zločine/genocid Srbije na Kosovu“, obrazložio je Hodžaj.

Izradu ovog zakona osudili su srpski zvaničnici, među njima i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„Najava uvođenja verbalnog delikta na Kosovu i Metohiji u 21. veku je cinična igra šiptarskih ratnih zločinaca i terorista, koji se listom nalaze u privremenim institucijama u Prištini“, rekao je Đurić.

Vlajić: Imunitet javne funkcije, ugrožavanje slobode govora

Advokat Nebojša Vlajić za KoSSev kaže da nema osnova za pokretanje istrage protiv sada već bivšeg ministra, budući da je Todosijević, u vreme davanja sporne izjave, bio nosilac javne funkcije i kao takav je zaštićen imunitetom za sva verbalna krivična dela.

„Nosioci javnih funkcija, pre svega narodni poslanici i ministri, imaju ili moraju da imaju imunitet za sva verbalna krivična dela, odnosno za ono što kažu. Oni ne mogu da učine verbalno krivično delo jer imaju tu vrstu krivično pravnog imuniteta“, rekao je Nebojša Vlajić u izjavi za KoSSev.

Izjava Todosijevića podleže političkoj odgovornosti, naglašava Vlajić i mišljenje predsednika kosovske vlade jeste bilo da Todosijević snosi političku odgovornost, ali „krivičnu odgovornost ne sme da ima jer ministar i narodni poslanik imaju pravo da kažu šta god žele, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne, to su osnovna načela demokratije“.

Vlajić dodaje i da ova istraga preti da ugrozi slobodu govora i dodaje da dok ne dođe do najavljenih izmena zakonodavstva kojim bi se poricanje zločina tretiralo kao krivično delo, ne postoji osnov za kažnjavanje ni Todosijevića, niti bilo koga drugog.

Naravno da ugrožavaju slobodu govora, ako se ministru bude sudilo za to, onda sličnu stvar ne sme da kaže niko. A dok ne usvoje Zakon o zabrani poricanja zločina, oni za to ne mogu da kažnjavaju ljude“, tvrdi Vlajić.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš