Gazeta Ekspres: Zbog takse SAD razmatraju svoje vojno prisustvo na Kosovu

Sjedinjene Američke Države otišle su korak dalje u pritisku na Vladu Kosova da ukine taksu na srpsku robu, javlja Gazeta Ekspres i navodi, pozivajući se na svoje izvore, da je američki ambasador Filip Kosnet rekao kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da njegova zemlja razmatra mogućnost da povuče svoje trupe sa Kosova ukoliko se ne ukine taksa na robu iz Srbije.

Gazeta Ekspres: Zbog takse SAD razmatraju svoje vojno prisustvo na Kosovu

Ovo je najozbiljnija američka pretnja Kosovu, navodi Gazeta Ekspres i podseća da se pre nekoliko meseci široko spekulisalo da Amerikanci razmatraju uklanjanje kampa Bondstil sa Kosova ukoliko političko rukovodstvo nastavi da se ne pokorava zahtevima međunarodnog faktora za ukidanje takse. Ali ove informacije nikada nisu potvrđene.

Bilo kako bilo, izgleda da se ova opcija ozbiljno razmatra. Američki izvori rekli su za Gazeta Ekspres da je Filip Kosnet na poslednjem sastanku rekao Kurtiju da bi trebalo da ukine porez odmah, inače će SAD delovati.

“Američka ambasada u Prištini rekla je Kurtiju da se prisustvo američkih snaga na Kosovu već razmatra”, rekao je izvor za Gazeta Ekpres. To je ujedno i najveća pretnja koju su Sjedinjene Države izrekle Kosovu, pošto je kosovska vlada nametnula stopostotnu taksu bosanskoj i srpskoj robi kao odgovor na diplomatsku kampanju Srbije u prvacu povlačenja priznanja.

Aljbin Kurti i predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani, kao kandidati za premijera na izborima 6. oktobra, obećali su da će ukinuti porez i zameniti ga širokim merama reciprociteta sa Srbijom. Ali sada, kada predvode vladajuću koaliciju, još nisu krenuli u tom pravcu.

Izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog između Kosova i Srbije, ambasador Ričard Grenel, kategoričan je da taksu treba ukinuti odmah kako bi se nastavio dijalog.

Sporazum između Kosova i Srbije verovatno će se dogoditi vrlo brzo, navodi se u tekst i dodaje da upravo to izgleda plaši nove kosovske lidere.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, premijer Kurti izjavio je da ne treba žuriti u ovaj proces, jer će u aprilu biti izbori i u Srbiji. Nije poznato da li upravo iz tog razloga Kurti odlaže ukidanje takse.  

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš