Fridman: Potrebna spoljna sila koja bi nametnula rešenje za Kosovo

Stručnjak za geopolitiku Džordž Fridman, osnivač organizacije "Geopolitička budućnost" ocenio je da je za rešavanje kosovskog problema potrebna spoljna sila koja bi nametnula nagodbu, a da je činjenica da Beograd i Priština mogu lakše da žive sa trenutnom situacijom nego što mogu sa procesom nagodbe, prenosi Tanjug.

Fridman: Potrebna spoljna sila koja bi nametnula rešenje za Kosovo

"Da bi se kosovski problem rešio potrebna je spoljna sila da nametne nagodbu, ali sada nema sile koja je motivisana da to uradi. Stoga će se situacija povremeno menjati, ali suštinska stvarnost je da nijedna strana ne može sebi da priušti da da ono što druga strana mora da ima", rekao je Fridman navodeći da rešenja nema bez svetskih sila, dok je "Rusija zemlja trećeg sveta", a "Kina regionalna sila".

Kako kaže, osnovni problem u rešavanju kosovskog pitanja je taj što postoje minimalne posledice za obe strane ukoliko se održava trenutna situacija i mala motivacija vlada da naprave dogovor koji će "uznemiriti" njihovu političku bazu.

"Bilo koji znak pomirljivog ponašanja na bilo kojoj strani susreće se sa značajnom političkom opozicijom i bilo kakva nagodba koštaće svaku stranu više nego što će je javno mišljenje podržat", rekao je Fridman, autor izuzetno prodavanih knjiga "Oluja pre mira" i "Sledećih sto godina"

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš