Fond za humanitarno pravo objavio film "General Diković i 37. brigada na Kosovu"

Fond za humanitarno pravo u Srbiji objavio je juče dokumentarni film pod nazivom "General Diković i 37. brigada na Kosovu", u kojem su, kako se navodi, predočeni "dokazi o prisustvu i ulozi" Vojske Jugoslavije i sadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiše Dikovića, "u masovnim ubistvima civila na Kosovu".

Fond za humanitarno pravo objavio film "General Diković i 37. brigada na Kosovu"

Delovi filma prethodno su opisani upravo u dokumentima ovog fonda - dosijeu "Ljubiša Diković" objavljenim 2012. i "Rudnica" iz 2015. Diković je nakon više ranijih optužbi, tužio Fond, i sud je pre skoro godinu dana presudio u njegovu korist. Nakon najnovijih optužbi, prvi čovek srpske vojske nije se još uvek zvanično oglasio. 

U zoni odgovornosti 37. brigade Vojske Jugoslavije, u selima Izbica, Ćirez, Šavarine, Rezala i drugim selima u oblasti Drenice, tokom 1999. godine, kako navode iz Fonda za humanitarno pravo, "ubijeno je oko 1.400 civila". 

"Posmrtni ostaci jednog broja žrtava otkriveni su u masovnim grobnicama u Srbiji," ističu iz FHP-a. Brigadom je, kako dalje navode, u to vreme komandovao aktuelni načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković. 

"Ni on ni pripadnici njegove jedinice nikada nisu odgovarali za te zločine," navode, takođe u FHP-u.

Iz FHP ističu i da je više televizija u Srbiji, uključujući i Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, navodno odbilo ili uopšte nije odgovorilo na njihov zahtev da prikažu film.

Film je dostupan na Youtube kanalu Fonda za humanitarno pravo na srpskom i engleskom jeziku, a tokom jučerašnjeg dana bio je udarna vest u gotovo svim kosovskih medijima. 

Fond o Dikoviću još od 2012.

Fond za humanitarno pravo na čelu sa njegovom osnivačicom Natašom Kandić u više navrata je, prethodnih godina, u javnost izlazilo sa optužbama na račun sadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiše Dikovića. Objavljen je i pisani dokument - Dosije "Ljubiša Dikovića", sa ciljem da se, kako je tada saopšteno, javnosti "skrene pažnja na dokaze u vezi sa zločinima počinjenim u zoni odgovornosti brigade kojom je komandovao Ljubiša Diković tokom rata na Kosovu - u opštinama Srbica i Glogovac, kao i tokom njegovog angažovanja tokom rata u BiH, te da se ukaže na to da je zbog toga nedostojan vršenja funkcije načelnika Generalštaba".

Diković je, potom, zbog pretrpljenih duševnih bolova usled povrede časti i ugleda, tužio Fond i Natašu Kandić, a aprila prošle godine, Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je u njegovu korist. Nakon objavljivanja ovog filma, iz Vojske Srbije i sam Diković se još uvek  nisu zvanično oglasili.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš