Fabrici: Sporazum sa Prištinom ne znači automatsko članstvo

Put Srbije u Evropsku uniju je nepovratan, istakao je u intervjuu FoNetu šef Delegacije EU u Beogradu, ambasador Sem Fabrici, i naglasio da pitanje ulaska Srbije u Uniju ne počinje sa "da li", već kada", ali da pravno obavezujući sporazum sa Prištinom ne znači "automatsko članstvo".

Fabrici: Sporazum sa Prištinom ne znači automatsko članstvo

Objašnjavajući stav o ireverzibilnosti priključenja EU, uprkos disonantnim tonovima predstavnika vlasti, Fabrici je, u okviru serijala razgovora Kvaka 23, nedvosmisleno odgovorio da je "taj proces nepovratan". 

On je rekao da to "nije pitanje njegovog poverenja, već da o tome govore rezultati" i podsetio da je "dve trećine stranih investicija u ovu zemlju došlo iz EU". 

Istovremeno, "dve trećine srpskog izvoza ide u EU, ljudi putuju svuda po Evropi, to je ono što govori o nepovratnosti procesa", precizirao je Fabrici i dodao da proces evropskog pridruživanja vodi "kroz privredno, zakonodavno i insititucionalno uskladjivanje". On smatra i da su poruke predsednika države i zvanični stavovi i saopštenja Vlade Srbije u tom pogledu konszistentni. 

Status kvo nije nešto što je potrebno i korisno

Upitan da li u kontekstu pregovora o Kosovu postoji "hitnost da se oni okončaju" ili je premijerka u pravu kada kaže da nema nikakvih rokova, Fabrici je ukazao da "između hitnog i nemanja krajnjeg roka postoji osećaj da je pravno obavezujući sporazum neophodan".

Prema njegovim rečima, "na obema stranama je da ga ispregovaraju, od sadržaja, do krajnjeg datuma, i shvate da status kvo nije nešto što je potrebno i korisno, a na poslednjem sastanku u Briselu su rekli da će stvari ubrzati". 

Upitan o stavu EU prema eventualnom referendumu o Kosovu, koji bi mogao da bude tačka zaokreta politike Srbije, Fabrici je rekao da na "ta pitanja ne može da odgovori" i ponovio da bi "dve strane pregovorima trebalo da reše pitanja koja su na stolu". 

On je nije želeo da komentariše ni izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je, hvaleći se da je šesta zemlja povukla priznanje Kosova, rekao da se "ne botimo protiv Prištine, već protiv njenih mentora i onih koji podržavaju Kosovo". 

"To su statusna pitanja, i kao EU, mi smo neutralni i omogućavamo razgovore i dijalog, i to je naš posao", kratko je rekao Fabrici.

Na pitanje zašto je proces pregovora Beograda i Prištine netransparentan, on je konstatovao da je "reč o važnom pitanju, koje, u jednu ruku, mora da se rešava u poverenju i diskreciji". 

"Na obema stranama je da se obrate svojim građnima i objasne šta se dešava i šta se dogovara", rekao je Fabrici i primetio da se "svakog dana priča o tome šta sporazum nosi i o čemu se radi". 

"Mislim da ima odgovornosti na stranama učesnicama u pregovorima da to objasne svojim javnostima, a mi smo tu da omogućimo dogovore", istakao je Fabrici. 

On je, međutim, saglasan da Srbija, eventualnim potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, neće automatski postati članica EU, napominjući da postoji "35 poglavlja i da su dve oblasti najvažnije - normalizacija odnosa sa Prištinom i vladavina prava".

Te oblasti su potpuno različite, ali rešavaju važno istorijsko pitanje sa Prištinom i preobražavaju zemlju u demokratsku, na način da može funkcioniše u EU, objasnio je Fabrici, koji je optimista da će se obe stvari dogoditi. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš