Evropski parlament sutra o rezoluciji o Kosovu

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljaće u sredu u Strazburu o nacrtu rezolucije o Kosovu u kojoj se pozdravlja potpisivanje sporazuma o pridruživanju Kosova s Evropskom unijom, dogovor u dijalogu o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, a posebno sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Evropski parlament sutra o rezoluciji o Kosovu

U predloženoj rezoluciji navodi se takođe da bi priznavanje Kosova od strane pet zemalja EU koje ga još nisu priznale pomoglo jačanju stabilnosti u regionu, olakšalo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i ojačalo kredibilitet EU u spoljnoj politici.

EP u rezoluciji izražava zabrinutost zbog nedovoljnog napretka u rasvetljavanju sudbine velikog broja nestalih, tokom ratnog perioda i poziva na "punu međudržavnu saradnju u toj oblasti imajući na umu da je utvrđivanje istine o nestalima ključno za uzajamno pomirenje".

U nacrtu rezolucije o kojoj će poslanici glasati u četvrtak pozdravlja se potpisivanje sporazuma o pridruživanju Kosova s Evropskom unijom kao moćan podstrek sprovođenju reformi.

Ponovo se, međutim, naglašava zabrinutost zbog "izostanka bilo kakvog napretka u borbi protiv korupcije na visokoj ravni i organizovanog kriminala, kao i nepostojanja rezultata u istragama i presudama".

Od vlasti u Prištini traži se "sveobuhvatan i strategijski pristup suzbijanju opšterasprostranjene korupcije koja je i dalje bitna prepreka na putu Kosova ka demokratskom, socijalnom i ekonomskom razvoju".

Takođe je zatraženo da opozicija i vlasti rešavaju problem dijalogom i osuđena je svaka vrsta nasilja, "uključujući korišćenje suzavca i jaja u parlamentu".

Navodi se da je "izvestan napredak učinjen u pravosuđu usvajanjem važnih zakona", mada se zamera što nema uvida u delovanje pravosuđa i kaže da je "moguće da ima političkog upliva na sudstvo".

Evropski parlament izražava žaljenje zbog odbijanja zahteva Kosova za prijem u Unesko dodajući da je razlog tome delom aktivna opstrukcija Srbije što je u suprotnosti sa obavezom da razvija dobrosusedske odnose, ali delom i nepostojanje jednoglasnosti među zemljama članicama.

Pozdravlja se činjenica da je nekoliko srpskih verskih i kulturnih spomenika koji su uništeni 2004. renovinrano i pozivaju sve strane, uključujući kosovske i srpske vlasti, srpsku zajednicu na Kosovu i SPC da pronađu sistem za promociju, zaštitu i očuvanje kosovskog verskog i kulturnog nasleđa koje treba da bude tretirano kao zajedničko evropsko nasleđe.

U nacrtu rezolucije navodi se takođe da Kosovo i Srbija treba da pronađu održivo rešenje za izbeglice u skladu sa nalazima UNHCR i izveštajem specijalnog izaslanika UN za ljudska prava o interno raseljenim osobama.

U predloženom tekstu se "ističe značaj poštovanja osetljivosti svih zajednica kad je reč o pozivima, kao u slučaju generala (Vojske Srbije Ljubiše) Dikovića". Kfor se poziva da "u saradnji s kosovskim vlastima deluje da se izbegnu potezi koji bi vređali sećanja na žrtve i štetili dijalogu Beograda i Prištine".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš