EU objavila evropski predlog

Kao što je najavio visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đuzep Borelj večeras je na sajtu Evropske spoljne službe objavljen evropski predlog o kojem su danas u Briselu razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti.

EU objavila evropski predlog

Prema dokumentu „Predlog EU - Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“ ugovorne strane svesne svoje odgovornosti za očuvanje mira, posvećene doprinosu plodonosnoj regionalnoj saradnji i bezbednosti u Evropi i prevazilaženju nasleđa prošlosti, svesni da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i zaštita nacionalnih manjina osnovni uslov za mir, polazeći od istorijskih činjenica i ne dovodeći u pitanje različita gledišta Strana o osnovnim pitanjima, uključujući pitanja statusa, u želji da stvore uslove za saradnju između Strana u korist naroda, dogovorile su se kako sledi:

Član 1

Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava.

Obe Strane će međusobno priznati svoja dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Član 2

Obe Strane će se rukovoditi ciljevima i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenoj jednakosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomiji i teritorijalnom integritetu, pravima na samoopredeljenje, zaštiti ljudska prava i nediskriminaciji.

Član 3

U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, Strane će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile.

Član 4

Strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili postupati u njeno ime.

Srbija se neće protiviti članstvu Кosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Član 5

Nijedna Strana neće blokirati, niti podsticati druge da blokiraju napredak druge Strane na njenom putu ka EU na osnovu sopstvenih zasluga. Obe strane će poštovati vrednosti navedene u članovima 2. i 21. Ugovora o Evropskoj uniji

Član 6

Iako ovaj sporazum predstavlja važan korak normalizacije, obe Strane će sa novim zamahom nastaviti proces dijaloga koji vodi EU, koji bi trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

Strane su saglasne da povećaju buduću saradnju u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezivanja, pravosudnih i policijskih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih, raseljenih lica i drugim sličnim oblastima kroz zaključivanje posebnih sporazuma.

Detalji će biti dogovoreni u dodatnim sporazumima koji će biti omogućeni Dijalogom koji vodi EU.

Član 7

Obe Strane se obavezuju da će uspostaviti posebne aranžmane i garancije, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i oslanjajući se na postojeća evropska iskustva, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Кosovu i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktnog kanala komunikacije srpske zajednice sa Vladom Кosova.

Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Član 8

Strane će razmenjiti stalne misije. One se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade.

Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9

Obe strane uzimaju u obzir posvećenost EU i drugih donatora da se uspostavi poseban investicioni i finansijski paket podrške za zajedničke projekte Strana u ekonomskom razvoju, povezivanju, zelenoj tranziciji i drugim ključnim oblastima.

Član 10

Strane će uspostaviti zajednički Odbor, kojim predsedava EU, za praćenje sprovođenja ovog sporazuma.

Obe Strane potvrđuju svoju obavezu da primenjuju sve prethodne sporazume iz Dijaloga, koji ostaju važeći i obavezujući.

Član 11

Obe Strane se obavezuju da će poštovati Plan puta za implementaciju priloženu ovom sporazumu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš