EU: Desetine miliona eura za modernizaciju pruga na Kosovu

Kosovo – Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je prvi kredit javnom sektoru na Kosovu.

Riječ je o 42 miliona eura za početak modernizacije 148 kilometara željezničkih pruga, te njihovo povezivanje na evropsku mrežu.

Osim kredita, Evropska unija osigurala je 40 miliona eura, bespovratno, za pripremu projekta, dok je dodatnih 40 miliona pripremljeno za kasnije faze.

Povezanost u regionu

Ugovor o zajmu u iznosu od 42 miliona eura, namijenjenom modernizaciji kosovskog dijela evropskog željezničkog koridora 10, potpisali su danas zamjenik generalnog direktora EIB-a Romualdo Massa Bernccii i kosovski ministar finansija Avdulah Hoti, u prisustvu šefa kancelarije EU-a na Kosovu i specijalnog predstavnika EU-a Samuela Žbogara, navodi se u saopštenju EIB-a.

Projekat modernizacije željezničkih pruga je uključen u investicioni paket koji je odobren na skupu predstavnika država regiona u Beču u augustu, unutar šireg plana Evropske unije da promoviše povezanost u regionu i sa EU.

Željeznička pruga 10 je dugačka 250 kilometara, od čega je 148 kilometara na Kosovu i ostatak u Makedoniji i Srbiji.

Očekuje se da će modernizacija započeti krajem 2016. i završiti do kraja 2020. godine, navodi se u saopštenju EIB-a, prenosi Tanjug.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš