ESI: EU da zatvori Pandorinu kutiju ideja o promeni granica

Evropska unija treba da zatvori Pandorinu kutiju ideja o promeni granica na Zapadnom Balkanu i da ponudi verodostojan plan u cilju postepenog uključivanja svih zemalja regiona u jedinstveno evropsko tržište do 2025. godine.

ESI: EU da zatvori Pandorinu kutiju ideja o promeni granica

o se navodi u izveštaju instituta Evropska inicijativa za stabilnost (ESI).

„Evropska unija bi trebalo da zatvori Pandorinu kutiju daljih razgovora o ponovnom iscrtavanju granica duž etničkih linija. Istovremeno, EU treba da dogovori verodostojnu strategiju o tome kako Srbija, Kosovo i ostatak Zapadnog Balkana mogu da napreduju prema integraciji s ostatkom Evrope. Pitanje je rata i mira da ta vizija ostane verodostojna“, navodi ESI, a prenosi Hina.

U izveštaju se navodi da su predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, na konferenciji u austrijskom Alpbahu u avgustu objavili da razmatraju promenu granica i da je ta ideja naišla na razumevanje kod pojedinih evropskih diplomata i u SAD, otkako je Džon Bolton postao savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa.

U najvećem delu izveštaja nazvanog „Hipnotizer – Aleksandar Vučić, Džon Bolton i povratak u prošlost“ govori se o ideji zamene teritorija kao rešenju za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, opsežno se obrazlaže zašto je ta ideja opasna za stabilnost Jugoistočne Evrope i preporučuje se Evropskoj uniji da je odbaci.

Navodi se da Vučić, za koga se kaže da je „dobar glumac koji zna da bude šarmantan“, ima jednu vrstu retorike za međunarodne sagovornike, a drugu za domaću javnost i pominju se ratoborne izjave njegovih ministara, prenosi Hina.

„EU mora da upozori Vučića da ratnohuškačke izjave ministara u srpskoj vladi moraju da prestanu. Pretnje vojnom intervencijom na severu Kosova su neprihvatljive. Nemačka, Francuska i ostale zemlje EU moraju jasno da pokažu da su spremne da preuzmu veću odgovornost za bezbednost na Balkanu, ako u bilo kom trenutku predsednik SAD odluči da povuče američke vojnike“, stoji u izveštaju.

U izveštaju koji je objavljen 25. aprila, dodaje se da „Vučić razume moć u svim njenim oblicima: moć harizme, moć priča, mirno izgovorenih pretnji, moć podizanja očekivanja i svaljivanja krivice“.

ESI navodi i da nije izgledno da bilo koja zemlja Zapadnog Balkana postane članica EU pre 2025. godine i preporučuje da Unija zauzvrat ponudi konkretan plan koji će zemljama regiona dati jasnu perspektivu.

Taj plan bi trebalo da sadrži konkretan cilj da sve zemlje Zapadnog Balkana koje ispunjavaju tražene uslove postanu punopravne članice jedinstvenog tržišta do 2025. godine, navodi se u izveštaju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš