EK o Kosovu: Zabrinjavajući pokušaji ukidanja Specijalnog suda

Pokušaji da se ukine Specijalni sud za ratne zločine krajem decembra bili su ozbiljno zabrinjavajući, navodi Evropska komisija

EK o Kosovu: Zabrinjavajući pokušaji ukidanja Specijalnog suda

Izveštaj Evropske komisije o napretku reformi na Zapadnom Balkanu za posljednjih godinu i po dana,​ predstavljen u utorak, navodi da je vladajuća koalicija na Kosovu imala ograničen uspeh u unapređenju evropskih reformi, dok je politička podeljenost i polarizacija uticala na efektivan rad Skupštine i Vlade. Pokušaji da se ukine Specijalni sud za ratne zločine krajem decembra bili su ozbiljno zabrinjavajući, ključni su nalazi izveštaja.

Pravosudni sistem i borba protiv organizovanog kriminala i dalje su u ranoj fazi, administracija pravosuđa je spora i neefikasna, a pravosuđe je i dalje podložno političkom uticaju. Postignut je određen napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala među ljudima na visokim pozicijama, ali korupcija je i dalje široko rasprostranjena i glavni problem.

Izveštaj uočava da je ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom bio važan korak. Takođe je načinjen napredak u razvoju funkcionalnog ekonomskog tržišta, poslovno okruženje je poboljšano. Siva ekonomija je, međutim, i dalje prisutna. Mali je napredak u oblasti obrazovanja.

Što se dijaloga sa Srbijom tiče, Kosovo mora da poduzme dalje napore u normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova je na konferenciji za novinare rekla je da ukidanje vizne liberalizacije ove godine zavisi kako od Kosova, tako i od država članica EU.

Ona je takođe naglasila da je Kosovo prekršilo zakon prilikom hapšenja i deportacije šestoro turskih državljana koji su imali boravišnu dozvolu na Kosovu, te dodala da je to navedeno i u Izveštaju o napretku. 

Poslanica i izvestiteljka Evropskog parlamenta za vizni režim s Kosovom Tanja Fajon izrazila je žaljenje što Kosovo i BiH nisu napravile dovoljan napredak, dodajući da je napredak potreban u socijalno-ekonomskom aspektu, kao i u oblasti vladavine prava.

Predsednik Kosova Hašim Tači je nakon objave izveštaja rekao da Kosovo ostaje posvećeno sprovođenju evropskih reformi i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživaju sa EU, te dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Naveo je da sve institucije, bez gubljenja vremena, trebaju da dobro razmotre sadržaj i nalaze izveštaja kako bi se radilo na rešavanju pomenutih problema i izazova.

Tači je pozdravio to što je izveštaj bio pozitivan oko ispunjavanja uslova za liberalizaciju viza, te dodao da taj proces EU treba da okonča što pre. 

Tači je istakao da posvećenost Kosova reformama, regionalnoj saradnji, dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom s jedne, te potvrda evropskih institucija da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju budućnost u EU s druge strane, trebaju da se krunišu važnim korakom u evropskim integracijama Kosova, odnosno da Kosovo dobije status zemlje kandidata za članstvo.

"Kosovo ima potrebu da ima jasan evropski put i da se ravnopravno tretira u odnosu na ostale zemlje regije. Bez obzira koliko to može biti komplikovano za EU, u nedostatku jasne perspektive, sve drugo može da donese komplikacije i posledice ne samo za Kosovu, već i ceo region", dodao je on.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš