Džonson u Prištini o dijalogu, sudu, prošlosti i ekonomiji

Ministar diplomatije Velike Britanije Boris Džonson boravi danas u Prištini. On je na svečanoj sednici Skupštine Kosova poručio da posle 17 godina, na Kosovu vidi veliki napredak.

Džonson u Prištini o dijalogu, sudu, prošlosti i ekonomiji

,,Počastvovan sam prisustvom u slobodnoj i nezavisnoj skupštini, u najmlađoj evropskoj demokratiji. Poslednji put sam u Prištini bio pre 17 godina i tada sam video potpuno drugačiji grad. Bio sam svedok dolaska britanske vojske i sreće na licima kosovskih građana koji su bacali cveće na putu na kome su prolazila vozila britanske vojske. Uplašio sam se da neće da pogode vozila ali su i vojnici bili presrećni”, priseća se Džonson koji je tokom rata na Kosovu 1999. bio dopisnik britanskog Dejli Telegrafa.

,,Video sam džamije koje gore, spaljena sela koje su ostavile snage koje su se povlačile. Sećam se izraza na licima izbeglica, bili su šokirani, išli su u kolonama na traktorima, odlazili su od svojih ognjišta a u mnogim slučajevima se nisu vratili”, rekao je Džonson.

Džonson je rekao da demokratija sada vlada na Kosovu i da je to značajan uspeh. 

,,Pitao sam se da li možemo da stvorimo demokratiju, i evo vašeg odgovora na to pitanje. Zemlja je promenjena, tu je narod Kosova koji kontroliše svoju sudbinu preko izabranih predstavnika koji sede u Skupštini. A van Prištine imamo sekularno društvo”, dodao je ministar spoljnih poslova.

Džonson je poručio da Kosovo i Velika Britanija dele iste vrednosti, veru u demokratiju, slobodu i pluralizam.

,,Kada su te vrednosti nepobitne svuda u svetu, mislim da će Kosovo biti moćan i sjajan primer drugima šta se može ostvariti. Ponosan sam na to što je Britanija među prvima priznala nezavisnost Kosova u 2009. bili smo saveznici tada i sada.”

Kosovo je nezavisna zemlja koju je priznalo 120 zemalja širom sveta što znači da su izabrani predstavnici odgovorni za svoje poslove, rekao je Džonson u skupštini.

,,To znači da je vaša dužnost da služite narodu, i to leži na vašim ramenima. Posledice koje dolaze iz te realnosti su važne i izazovne i kao svaki drugi politički sistem morate se prilagoditi i poboljšati. Procesi na Kosovu ne smeju da stagniraju.”

Ministar je rekao da političke partije moraju da služe narodu, a ljudi imaju pravo da zahtevaju više od biranih predstavnika kao i da od njih traže rezultate. 

,,Oni sigurno pominju i to da je danas na Kosovu teško doći do posla bez određenih veza. Kada student dobro uči i trudi se ima šanse da dobije posao po zasluzi. Tada nećeti biti sklonjeni sa strane od nekog kandidata koji nije to zaslužio. Drago mi je da Britanija pomaže u borbi protiv nepotizma, i britanska ambasada je nedavno pokrenula projekat sa premijerom i predsednikom skupštine o borbi protiv te pojave.”

Džonson je izrazio zadovoljstvo time što postoji dobra komercijalna veza ozmeđu Kosova i Britanije što je rezultiralo prošlonedeljnom konferencijom u Londonu na kojoj su predstavljene britnaske investicije na Kosovu.

,,Mi ćemo nastaviti snažno da podržavamo ekonomski razvoj Kosova. Šteta što nema snega, bio bih na Brezovici, i tako bi pokazao solidarnost za planinski turizam koji će u budoćnosti imati značajnu ulogu za Kosovo”, naveo je bivši gradonačelnik Londona.

On je naveo da zajednička borba protiv terorizma i nasilnog ekstemizma, korupcije i organizovanog kriminala mora biti efikasnija. 

,,U Britaniji imamo problem sa albanskim kriminalnim bandama i želimo da radimo jače, sa vama i prijateljima u regionu kako bi se izborili sa tim.”

Britanija želi da Kosovo bude sila mira i stabilnosti u celom zapadnom Balkanu a to mora uključiti i normalizaciju odnosa sa Srbijom, rekao je Džonson.

..Ja razumem prošlost, bila je puna bola i ja sam to video, ne očekuje se ni od jednog društva da ta sećanja izbriše. Kosovo i Srbija dele zajednički interes što je normalizacija odnosa i za to je neophodna politička hrabrost i vizionarska politika ali ne sumnjam da se ona može ostvariti“, rekao je ministar.

Ministar britanske diplomatije je poručio da je saradnja sa Specijalnim sudom od izuzetne važnosti.

,,Potrebni su ozbiljni napori da se priznaju greške iz prošlosti. I možemo slobodno reći da svi koji su krivi, na obe strane, moraju biti u zatvorima, to ću reći i u Beogradu. I zbog svega navedenog, veoma je bitna saradnja Kosova sa Specijalnim sudom za ratne zločine iako je za mnoge to teško pitanje. Mi ćemo pomno pratiti rad Specijalnog suda.”

Boris Džonson je izrazio saučešće porodici Astrita Deharija aktiviste Samoopredeljenja koji je nedavno preminuo u protvoru i pozvao sve institucije da obave transparentnu istragu povodom njegove smrti. 

On je na kraju obraćanja rekao da Kosovo ima veliki potencijal i ne sumnja u bolju budućnost.

,,Imate olimpijske šampione, imate muzičke pop-zvezde koje su na svim listama rangirane visoko, svetski poznate fudbalere. Vi ste predivna zemlja, veoma plodna i imate visok turistički potencijal, to je samo početak. Nije daleko dan kada će Britanci dolaziti na Kosovo, iznajmljivaće vile kako bi pravili žurke”, poručio je Džonson na kraju svog obraćanja.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš