DW: Haradinaj bliži Hagu nego Beogradu?

Lider opozicione Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je uhapšen u Francuskoj po poternici Srbije, mogao bi da bude izručen novoformiranom Specijalnom sudu za zločine OVK, izjavio je rukovodilac srpskog Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović.

DW: Haradinaj bliži Hagu nego Beogradu?

Petrović je za Radio Dojče vele rekao da takva mogućnost postoji i da se ona sve češće pominje u javnosti.

Dokumentacija je prosleđena, svako je rekao šta je imao, pa srpskim i kosovskim institucijama u slučaju Ramuša Haradinaja ostaje samo da - čekaju, jer će konačnu odluku o sudbini bivšeg komandanta OVK doneti francuski sud.

O detaljima dopunjene istrage i dalje se zna malo: u Beogradu tvrde da je prema iskazima 30 svedoka Haradinaj odgovoran za 13 žrtava, među kojima su bila i deca. Ključno je što srpski nadležni organi insistiraju na zločinima koji su počinjeni 1999. godine i koji nisu razmatrani u Hagu, gde je Haradinaj oslobođen optužbi za zločine iz 1998.

U intervjuu za DW, Petrović je kazao da Srbija očekuje od francuskih pravosudnih organa da Ramuša Haradinaja izruče Srbiji.

"Ta očekivanja imamo zbog toga što je reč o čisto pravnom slučaju neopterećenom bilo kakvom političkom konotacijom, što se tiče samih događaja koji su navedeni u našem zahtevu, odnosno molbi za ekstradiciju", rekao je Petrović.

On nije izneo detalje zahteva za izručenje jer "su svedoci proglašeni posebno osetljivim, i oni su u takvoj situaciji da bi mogla da se naruši tajnost istrage, a mogla bi da dođe u pitanje i bezbednost samih oštećenih i svedoka koji će se pojaviti u ovom postupku".

Prema njegovim rečima, sakupljeni su solidni dokazi iako "tužilac i istražni organi imaju problem da dođu na lice mesta izvršenja zločina, jer je reč o Kosovu, gde je ograničen pristup srpskim pravosudnim organima"“.

Petrović je dodao i da Beograd neće odustati od gonjenja Haradinaja "sve dok ne bude izašao pred neki nadležni sud i bude odgovarao za krivično delo koje mu mi stavljamo na teret".

Međutim, on ne isključuje mogućnost da Haradinaj bude predat novom sudu u Hagu i dodaje da sa tamošnjim specijalnim tužiocem Dejvidom Švendimenom srpsko Tužilaštvo za ratne zločine ima dobru saradnju.

"Mi bismo u tom slučaju nastavili saradnju sa tim sudom, i njemu pripomogli da Ramuš Haradinaj odgovara za krivična dela koja mu stavljamo na teret. A ukoliko ipak bude isporučen Srbiji, mi ćemo mu suditi", rekao je on i dodao da će mu biti omogućeno da ostvari svoju odbranu u punoj meri, i neće mu se stavljati na teret ništa više od onoga za šta Srbija ima dokaze.

"Imaće u svakom slučaju pošteno i fer suđenje", zaključio je Petrović.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš