Đurić: Zašto se odlaže formiranje ZSO? Tahiri: ZSO samo po ukidanju "paralelnih" struktura Srbije

Zašto Zajednica srpskih opština još nije formirana i kako će vizna liberalizacija za Kosovo uticati na građane Kosova koji poseduju srpske biometrijske pasoše, pitanja su o kojima se razgovaralo prvog dana nastavka tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Marko Đurić, kaže da je delegacija Beograda danas u Briselu postavila ozbiljna i, za neke, nezgodna pitanja.

"Šta se to dešava sa Zajednicom srpskih opština? Do kada se planira do u nedogled odlaganje njenog osnivanja i početka rada?  I zašto svakoga dana čujemo iz Prištine nove negativne stvari o sporazumima koje su sami sa nama napravili i potpisali," izjavio je Đurić.

Među pitanjima koje je srpska delegacija postavila danas kako delegaciji Prištine, tako i posrednicima iz EU, bila su i ona koja se odnose na osnivanje srpske kompanije u oblasti telekomunikacija, koja će moći nesmetano da radi na Kosovu, kao i pitanje vizne liberalizacije za Kosovo i prava građana Kosova koji poseduju biometrijske pasoše koje je izdala država Srbija.

Na pitanje Tanjuga da li je delegacija Srbije danas u Briselu dobila odgovore na neka od postavljenih pitanja, Đurić je izjavio da će u odgovore verovati tek kada počne njihovo sprovođenje.

Tahiri: ZSO samo po ukidanju paralelnih struktura Srbije

Šefica delegacije Prištine u tehničkim pregovorima sa Beogradom, Edita Tahiri, poručila je da postoje tri preduslova za formiranje Zajednice srpskih opština, među kojima je osnovni ukidanje "paralelnih" struktura Srbije na Kosovu.

Posle prvog dana razgovora u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Tahiri je ponovila je da je stav Kosova, kada je reč o kašnjenju u formiranju Zajednice srpskih opština - jasan.

"Pre nego što Srbija ne ukine blokadu Kosovu za međunarodni pozivni broj, što je već dogovoreno u Briselu i pre nego što naš energetski distributivni sistem ne počne nezavisno da radi, što je dogovoreno još 2013-te, nećemo preduzeti nikakve mere u pravcu primene Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu," rekla je Tahiri novinarima.

Tahiri je najavila da će onoga trenutka kada se uspostavi nacrt Statuta ZSO, sa radom početi i tripartitna radna grupa, koje će raditi na ukidanju svih paralelnih struktura Srbije na Kosovu.

"Tek pošto sve paralelne strukture Srbije budu uklonjene, Asocijacija će dobiti zeleno svetlo od strane kosovske vlade," poručila je Tahiri.

Izvor: (Kossev info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš