Duda Balje traži otvaranje Kancelarije za vezu u Sarajevu

Poslanica kosovske skupštine ispred bošnjačke zajednice Duda Balje, uputila je zvaničan zahtev kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju i ministarki spoljnih poslova, Meljizi Haradinaj Stubli za otvaranjem Kancelarije za vezu u Bosni i Hercegovini.

Duda Balje traži otvaranje Kancelarije za vezu u Sarajevu

Usled „poteškoća u slobodnoj komunikaciji i kretanju prema državi Bosni i Hercegovini“ a pozivajući se na to da je bošnjačka zajednica na Kosovu „kroz istoriju bila uz albanski narod“ sa kojim je zajedno iskusila „nasilje, patnju i selektivnu i sistemsku diskriminaciju“, ona je pozvala na otvaranje posebne misije u Sarajevu.

Kako navodi u saopštenju liderka Socijaldemokratske unije, Kosovo ima veliku dijasporu u BiH koja nema adresu na koju bi se obratila sa svojim problemima.

Pored toga što bi dijaspori poboljšala pristupačnost kosovskim institucijama, takva misija bi poslužila i za političko zbližavanje sa BiH, tvrdi Balje u zahtevu.

Povukla je i paralelu sa Grčkom koja, i pored toga što, poput Bosne i Hercegovine, ne priznaje Kosovo, ipak ima Kancelariju za vezu u Prištini što je olakšalo slobodno kretanje građana.

„Štaviše, Republika Kosovo otvorila je Kancelariju za vezu u Beogradu, a BiH je jedina država u regionu sa kojom nemamo nikakvu saradnju i institucionalno povezivanje“, stoji u njenom pismu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš