U njedrima Šar planine

Drajčiće: Zaboravljeno selo, zaboravljeni ljudi

U njedrima moćne Šare, skriveno od zlonamjernika u srcu Sredačke Župe smjestilo se nekada lijepo, bogato Drajčiće. Od ljepote i bogatstva ostala je samo priča. Zaboravljeni od svih mještani odbrojavaju dane bez nade u neko bolje sutra

Moćni Prizren imao je kroz historiju bogato seosko okruženje. Onda kad u dućanima nije bilo upakovane hrane, stočari su u gradu na Bistrici imali kupce za sve što ponesu na pijacu.

U nekom od tih perioda, Drajčiće je gajilo preko 50 hiljada ovaca. Oni kojima stočarski život nije bio mio, iz Drajčića su pohodili sela u komšiluku, ona dalja u Makedoniji, pa čak do, u to vrijeme, rizične Albanije. Išli su kao terzije, svuda rado dočekivani, vrsni šnajderi.

Ovaj predio je bio i na glasu i po vrsnim majstorima, građevinarima. Onda kad se kamen klesao, a čekić, mistrija i visak bili jedino pomagalo u gradnji, onda su majstoriji Župe, rame uz rame, sa Crnotravcima, bili traženi širom Srbije, Makedonije, pa sve do Rumunije. Od novca koji je u pečalbi znojem stican, u selu su se zidale kamene tvrđave, na dva, čak i tri sprata.

Bilo je to vrijeme kada se bogatstvo i moć porodice manifestovala velikom kućom, brojnom familijom i prepunim štalama stoke, krcatim bačevinama hrane.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš