DPK: Kosovo ugroženo rastućim cenama energije

Demokratska partija Kosova izražava zabrinutost u vezi sa izveštajima o energetskoj krizi na Kosovu.

DPK: Kosovo ugroženo rastućim cenama energije

Putem saopštenja za javnost, DPK navodi da poslednjih meseci u čitavoj Evropi cene električne energije se vrtoglavo povećavaju, vlada je nemarna i nije preduzela ništa za rešavanje energetske krize koja preti Kosovu. 

"Kosovo nema kapacitete za proizvodnju električne energije za podmirivanje potreba u zimskom periodu, kada je potrošnja najveća i da je zavisno od susednih zemalja, bilo da se radi o kupovini ili uvozu električne energije, zbog čega je vlada trebalo da osigura ugovore o kupovini energije u periodu dok je cena na energetskim berzama bila niska, jer je sada tri puta skuplja", navodi se u saopštenju i dodaje da ova međunarodna kriza ugrožava ekonomsku stabilnost i samu nacionalnu bezbednost.

Takođe, DPK najavljuje da ako Vlada ne preduzme hitne mere, ova situacija će naneti ozbiljnu štetu kosovskim preduzećima.

"Vlada Kosova ne samo da je pokazala da je nesposobna i neodgovorna za rešavanje loše energetske situacije, već je preduzela i štetne radnje u oblasti energetike. Neuspeh projekta izgradnje elektrane 'Novo Kosovo' i blokiranje projekta izgradnje gasovoda i gasne elektrane u suprotnosti su sa interesom Kosova za sticanjem energetske nezavisnosti, povećanjem i diverzifikacijom  resursa za proizvodnju energije", kaže se dalje u saopštenju DPK.

DPK poziva Vladu Kosova da bude odgovorna i da što je pre moguće sklopi ugovore o kupovini i prenosu energije po najpovoljnijoj ceni i da se maksimalno posveti upravljanju električnom energijom, smanjenju i rasipanju električne energije, kao i povećanju rezervi ugljovodonika.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš