"Do sada izvezeno osam kamiona sirovina na Kosovu"

"Od sinoć kamioni sa robom nesmetano ulaze na Kosovo na prelazu Merdare i vraćaju se uz poštovanje uvedenih mera zdravstvene kontrole vozača“, potvrdio je savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS), Nenad Đurđević za Betu.

"Do sada izvezeno osam kamiona sirovina na Kosovu"

„Do sada je izvezeno osam kamiona pšenice, kukuruza i brašna na kosovsko tržište, a prvi kamion je otpremljen 23. marta“, rekao je Đurđević.

Dodao je da to nije velika količina robe, ali da se očekuje da se stanje postepeno popravlja.

Đurđević je ujedno rekao da je danas rešen problem različitog tumačenja nadležnih organa o potrebi da vozači koji prevoze robu iz Srbije na Kosovo posle ukidanja taksi na sirovine idu u karantin zbog epidemije virusa korona.

Od uvođenja taksi dobavljači su, prema njegovim rečima, bili prinuđeni da nađu druge partnere pa će biti potrebno vreme da bi se dostigao nekadašnji nivo robne razmene.

„Sada ćemo videti da li će vlada Kosova od 1. aprila, kada na snagu stupa odluka o ukidanju takse za ostalu robu i proizvode iz Srbije, imati dodatne zahteve za plasman na to tržište“, rekao je Đurđević.

Istakao je „da smo svedoci“ da se najveće partije na Kosovu zalažu za bezuslovno ukidanje taksi.

Prema navodima srpskog ministarstva trgovine, Srbija je samo za godinu dana zbog obustavljanja izvoza izgubila prihod od oko 400 miliona evra.

Podsetimo, Vlada Kosova uvela je u novembru 2018. godine takse od deset odsto na robu i sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a zatim 21. decembra te godine podigla ih na 100 odsto, osim na robne marke stranih kompanija, a ubrzo i na strane brendove proizvedene u Srbiji.

Međutim, vlada sada već vršioca dužnosti kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, u petak uveče je usvojila odluku kojom se ukidaju takse od 100% na uvoz sirovina dok se njihovo potpuno ukidanje očekuje do 1. aprila. Za te namene, iste večeri od ponoći bilo je otvoreno šest prelaza.

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova već sledećeg dana saopštilo je na svom veb sajtu da je zvanično stupila na snagu i mera sprovođenja u preventivni karantin svakog putnika koji na Kosovo bude ušao preko jednog od 6 prelaza. Iz mere, međutim, kako je tada saopšteno, izuzeti su vozači teretnih vozila koji prevoze robu. Kako je tada za KoSSev potvrdio izvor blizak kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova, izuzete su i diplomate.

Posle oslobađanja taksi za sirovine, sada se čeka ukidanje taksi i za ostalu robu, koje je Kurti najavio za 1. april, još dok je bio u punom mandatu.

Sinoć je izglasano nepoverenje Kurtijevoj vladi – te je vlada u tehničkom mandatu. Pojedine stranke, a najviše od svih Samoopredeljenje, ranije su kritikovale Ramuša Haradinaja koji je u istoj poziciji a kao vršilac dužnosti premijera, donosio odluke, tvrdeći da vlada u tehničkom mandatu ne može da donosi političke odluke osim hitnih.

Kancelarija kosovskog premijera, sa druge strane, tvrdi da je Samoopredeljenje i dalje na vlasti te da očekuje da se kosovski predsednik, Hašim Tači, prvo njima obrati za ime mandatara za novog premijera.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš