Dnevni red bez Zakona o verskim slobodama

U četvrtak će biti održana sednica Skupštine Kosova na kojoj će biti razmatrano nekoliko nacrta zakona, a održaće se i raspava na inicjativu poslanika Samoopredeljenje povodom pritvaranja aktivista tog pokreta.

Dnevni red bez Zakona o verskim slobodama

Pred poslanicima će se u četvrtak naći Nacrt zakona o vozilima, zakon o legalizaciji oružja i predaji malog i lakog oružja, municije i eksplozivnih materijala. Takođe, očekuje se da bude formirana komisija za izbor člana borda direktora Radio televizije Kosova. Zbog neučestvovanja poslanika Srpske liste u radu skupštine, neće biti razmatran Nacrt zakona o verskim slobodama na Kosovu.

"Imajte u vidu da naš Ustav ima veoma napredne zakone u pogledu pozitivne diskriminacije za zajednice, ali nije dobro kada se diskriminšu ostale zajednice, posebno kada se radi o glasanju gde je potrebna dvotrećinska većina za usvajanje nekih zakona. Zakon o verskim slobodama je do sada trebalo da bude usvojen”, rekao je Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova.

Predsednik skupštine je istakao da se nada skorom povratku poslanika Srpske, dok članica predsedništva iz opozicione Inicjative za Kosovo, Valjdete Bajrami, osuđuje njihov izostanak.

"Još jednom Srpska lista bojkotuje i sprečava sve pozitivne procese koji bi trebalo da budu sprovedeni od strane poslanika i skupštine. Oni blokiraju i transformaciju bezbednosnih u oružane snage Kosova. Inicijativa za Kosovo smatra da kašnjenje u usvajanju važnih zakona dovodi do negativnih političkih efekata i mislimo da ova vlada nema snage da izvrši pritisak na Srpsku listu da se vrati u skupštinu i da glasa za zakone koji su od velike važnosti za budućnost zemlje", rekla je Bajrami.

Poslanici Srpske liste zamrzli su svoje učešće u radu skupštine nakon usvajanja Zakona o Trepči još 9. oktobra prošle godine. Deo poslanika ove liste učestvovao je na zasedanju prilikom usvajanja budžeta za 2017. godinu. Poslednja sednica skupštine održana je 10. Januara kada se raspravljalo o hapšenju Ramuša Haradinaja. Nakon više od 11 sati rasprave nije usvojena ni jedna od dve predložene rezolucije o hapšenju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš