Dijalogom do normalnog funkcionisanja Parlamenta

Poslednji rok za izbor predsednika Kosova je 7. mart, pa se glasanje o ovoj tački očekuje na sledećoj sednici kosovskog Parlamenata, međutim opozicione stranke najavljuju blokadu kako bi sprečile da poslanici Skupštine za novog predsednika Kosova izaberu Hašima Tačija.

Dijalogom do normalnog funkcionisanja Parlamenta

Otežano funkcionisanje Pralamenta Kosova traje meseciima, zbog neslaganja poslanika iz redova opzicije sa odlukom Ustavnog suda o pitanju Zajednice Srpskih opština. Međutim, politčku krizu produbio je izbor predsednika Kosova, koji po koaliconom dogovoru Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, pripada Hašimu Tačiju.  Potpresednik Skupštine Kosova Slobodan Petrović za RTK 2 kaže da opozicija ima pravo na svoje mišljenje, ali da je jedino rešenje za izlazak iz krize, dijalog.

„Jednostavno da sedenemo za stolom i da nađemo neko rešenje, koje će pre svega biti u interesu nasih građana, koji su nas glasali. Mi stalno govorimo da je dijlaog jedini način i da svaka druga aktivnost umanjuje značaj za bilo kakavim rezultatom", tvrdi Petrović.

Sličnog je mišljenja i Emilija Režepi, poslanica iz redova bošnjačke zajednice.

„Nadam se da ce naš Parlament profunkcionisati i da možemo da obavljamo sve te zakone regulative i sve zakone koje trebamo da glasamo u narednom periodu. Nadam se da neče više biti nasilja i da neće bit problema, kojih je do sada bilo", dodaje Redžepi.

Slobodan Petrović ističe da poslanici liste Srpske još uvek nisu razgovarali o glasanju za izbor predsednika Kosova, ali očekuje poštovanje koalicionog dogovora.

„Ne vidim razlog da ne podržimo zajedničku platformu koja čini koaliciju, u tom delu ne očekujem neku veliku nejasnoću, ali to je na čelncima političkih subjekta da dogovore i formalno", zaključuje Petrović.

Petrović i Redžepi nastavak rada Skupštine Kosova očekuju sredinom februara.     

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš