Demarkacija, pa vizna liberalizacija - nema alternative?

Pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom je još uvek bolna tačka za Prištinu. Iz Evropske Unije su izričiti u stavu da bez usvajanja tog sporazuma neće biti vizne liberalizacije.

Demarkacija, pa vizna liberalizacija - nema alternative?

U isto vreme, predsednik vlade ne odstupa od svog stava da je teritorija Kosova do Čakora. Istovremeno, očekuju se rezultati novoformirane komisije za demarkaciju, koja bi trebalo da oceni rad prethodne komisije i predloži nove korake u rešavanju ovog pitanja.

Generalni direktor Evropske komisije za dobrosusedske odnose i proširenje Kristijan Danielson izjavio je u sredu da liberalizacije viza za građane Kosova neće biti dok Priština ne ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i ne ostvari napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Jasni su uslovi, i demarkacija je tu, naš je savet da se pozabavite tim kriterijumima, to je stvar za vladu. Kada to bude usvojeno, Evropska komisija će dati svoje preporuke kada se radi o pitanju liberalizacije viza”, rekao je Danielson.

A dan pre ove poruke, premijer Kosova Ramuš Haradinaj u skupštini je izjavio:

"Situacija je ovakva, granica Kosova je na Čakoru i Kuli, tako će i ostati. Nova komisija treba da završi sve procedure da se to proveri. Tema liberalizacija, osim što je vezana za reforme, vezana je i za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, naveo je predsednik vlade.

Premijer je raspustio Komisiju koja je prošle godine radila na utvrđivanju granice Kosova i Crne Gore, a nova je već počela sa radom. Kada će biti predstavljeni prvi rezultati, još uvek je nepoznato.

"Preliminarni nalazi pokazuju da ima propusta u radu prethodne Komisije. U ovoj fazi nisam merodavan da iznosim rezultate jer neki od njih treba da budu verifikovani, treba da se analizira materijal kod relevantnih institucija, potrebno nam je vreme za rad na terenu. Nadamo se da ćemo završtiti sve u optimalnom roku, i da ćemo vladi i premijeru predati izveštaj sa nalazima. Nije na komisiji da stupi u kontakt sa crnogorskom stranom, postoje institucije koje to čine. Ali znate, crnogorska strana se nekoliko puta oglasila oko ovog pitanja i ostaje da vidimo kako će se dalje odvijati ovaj proces”, rekao je Špejtim Bulići, predsednik Komisije za označavanje granice za RTK.

I novi nemački ambasador na Kosovu, Kristijan Helt kaže da ne postoji alternativa za dobijanje viza, i da je u ovom slučaju “lopta u rukama vlade”. Međutim, politički analitičari iz Prištine nisu optimisti da će ovo pitanje biti ralizovano u dogledno vreme.

"Ovo je najgori uslov koji je dat Kosovu od strane EU kada je u pitanju vizna liberalizacije, to je nizak udarac za Kosovo. Znamo da Hrvatska i Slovenija nisu završile taj proces. Ali zbog grešaka koje je Kosovo ranije činilo, biće jako teško i novom premijeru i njegovoj vladi da nešto promeni. Ovo pitanje će biti izazov. Ranije sam bio veći optimista”, rekao je Aljbinot Maljoku.

Iz Podgorice pozivaju Prištinu da usvoji Sporazum o razganičenju. Crnogorski premijer Duško Marković kaže da ima razumevanje za "unutrašnje prilike i izazove sa kojima se suočava Kosovo", ali da je, kako je rekao, "granica definisana", da se o tome pregovaralo od 2012. do 2015. i da je to pitanje za Podgoricu završeno.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš