Danielson: Još dva uslova za viznu liberalizaciju

Generalni direktor Evropske Komisije za pregovore o susedstvu i proširenju Kristian Danielson je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem izjavio da Kosovo mora da ispuni još dva uslova za dobijanje vizne liberalizacije - demarkaciju sa Crnom Gorom i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Danielson: Još dva uslova za viznu liberalizaciju

Generalni direktor Evropske Komisije za pregovore o susedstvu i proširenju Kristian Danielson je istakao da bez ispunjavanja ova dva uslova Kosovo ne može nastaviti dalje.

"93 od 95 uslova je ispunjeno. Postoje još dva koja treba ispuniti. Jedan je demarkacija sa Crnom Gorom, a druga je borba protiv korupcije. Postoji dosta napretka u borbi protiv korupcije. Ako su ova dva uslova ispunjena, onda možemo nastaviti dalje. Danas ne mogu reći da li možemo da odgovorimo brzo".

Danielson je istakao da će EU podržati reformsku agendu Kosova.

"Razgovarali smo o reformskim naporima Kosova i čestitali premijeru na merama i koracima koji su preduzeti  kako bi Kosovo napredovalo. Kada govorimo o reformama pravosuđa, važno je znati da su ove reforme teške, kao i mere koje se moraju preduzeti u borbi  protiv korupcije. Smatram da je pitanje o kojem smo razgovarali danas važno, da vlada i parlament uključe u ovaj proces i civilno društvo. Nastavićemo da blisko sarađujemo sa Vladom i institucijama na Kosovu kako bismo unapredili agendu", kazao je on.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj istakao je da strategija proširenja definiše put Kosova, ali da na tom putu  još uvek ima puno posla.

"Tema  razgovora bila je evropska perspektiva Kosova i implementacija evropske agende za Kosovo. Strategija za Zapadni Balkan definisala je ovaj put na kome nam predstoji mnogo posla".

I ministarka za evropske integracije Durata Hodža istakla je da je Vlada Kosova posvećena sprovođenju reformi.

"Vlada je posvećena intenziviranju rada na sprovođenju neophodnih reformi u cilju implementacije evropskog programa reformi i SSP-a, koji su sastavni deo vladinog plana rada čijoj primeni smo posvećeni. Već smo unapredili proces i imali smo dosta dobru koordinaciju i podršku premijera u postizanju kontinuiranog napretka".

Generalni direktor Evropske Komisije za pregovore o susedstvu i proširenju Kristian Danielson je takođe govorio o razgraničenju Kosova i Crne Gore, i istakao da je to pitanje za koje one same moraju pronaći rešenje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš