Danas na Kosovu 6 novozaraženih koronavirusom

Danas, 9. juna 2020., u Laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju NIPHK-a RT-PCR metodom, testirano je ukupno 294 uzorka uzeta iz Klinike za infektivne bolesti i praćenje kontakata na terenu.

Danas na Kosovu 6 novozaraženih koronavirusom

Na SARS-CoV-2 potvrđeno je 6 slučajeva.

Pozitivni slučajevi su iz: općine Priština 3 slučaja (prema mjestu prebivališta: 3 slučaja Prištine) i u 1 slučaju naselja: Mamuša, Vučitrn i Gnjilane

Od 8. februara  do 9. juna  2020. u Laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju NIPHK-a RT-PCR metodom testirano je ukupno 17.199 osoba osumnjičenih za virus SARS-CoV-2, a ukupno je nastalo 1.269 slučajeva, a ukupno 31 slučaj. smrti koji su imali i druge pridružene bolesti.

NIPHK već 24 sata kontinuirano kontaktira i nadzire sve kontakte u slučaju, kao i kontaktne kontakte, obvezujući ih na samoizolaciju i potraženje medicinske pomoći ako imaju simptome.

 

Poštovani građani!
Od ublažavanja mera za neke aktivnosti pratili smo nove slučajeve COVID-19, povećavajući rizik od novih izbijanja epidemija u nekim kosovskim opštinama, zbog ne pridržavanja preporuka koje se odnose na održavanje propisane distance i nošenja maski.
Nepažnja nekih građana tokom ovih aktivnosti može povećati rizik od širenja infekcije dok je virus SARS-COV-2 prisutan i na taj način zdravstveni sustav može biti preopterećen nepredviđenim posljedicama  koja mogu ugroziti život građana. .
Na temelju toga Nacionalni institut za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva preporučuju da se dosadašnje mjere zaštite strogo pridržavaju, a posebno provođenje plana o ublažavajućim mjerama, što znači pridržavnja mjera koje se odnose na propisanu distancu prema preporukama.
Apelujemo na građane, poduzeća, gastronomije, da strogo poštuju fizičku daljinu, upotrebu maski, dezinfekciju i ventilaciju prostora, sprječavajući eventualno širenje zaraze i izbjegavajući širenje u zatvorenim prostorima.
AUV sanitarni inspektorati i općinski inspektorati moraju provoditi Zakon o inspektoratu i Zakon o sprečavanju zaraznih bolesti i preuzeti odgovornost u slučaju neuspjele primjene preporuka Nacionalnog instituta.
Svako kršenje pravila od strane nekoga smatrat će se prijetnjom po zdravlje i životu drugih.
Nitko nema pravo rizikovati živote svoje rodbine, starijih osoba i osoba sa hroničnim bolestima zbog nepažnje i nepoštivanja preporuka.
Svaki korak koji poduzmemo preuzima rizik s nama dok je virus još uvijek među nama. Za održavanje ove stabilne situacije s obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju u mnogim zemljama svijeta.
Držite se fizičke udaljenosti i nosite maske! Pažljivo perite ruke nekoliko puta dnevno 20-30 sekundi!
Omogućavanje pokreta ne znači nepoštivanje preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja!
Olakšavanje mjera je učinjeno da bismo postali odgovorniji!
Molimo budite oprezni jer i dalje postoji rizik od širenja na mjesta na kojima je velika gužva!
Svaki korak koji poduzmemo preuzima rizik s nama dok je virus još uvijek među nama.

Hvala na razumijevanju!
Traže se institucije za održavanje reda i inspekcije za povećanu posvećenost tokom sljedećih dana!

Hvala na razumijevanju!

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš