Liječnicima oduzeta dozvola

Đakovica: Ljekari operisali pogrešnu nogu pacijenta

Četvero ljekara u bolnici u Đakovici su oduzete dozvola za šest i tri mjeseca nakon što su oni tokom intervencije u ovoj bolnici, umjesto lijeve noge, operisali desnu nogu 82-godišnje pacijentice.

Ilustracija

Četero ljekara specijalista bolnice u Đakovici, Selajdin Boshnjaku (ortoped), Dalip Muhadri (anesteziolog), Fisnik Vula (ortoped) i Shkëndije Shehu (anesteziolog) je oduzeta dozvola za šest, odnosno tri mjeseca, od strane Odbora za profesionalnu etiku Ministarstva zdravlja.

Ovo je sve zbog toga što su oni proglašeni odgovornim da su operisali desnu nogu jedne pacijentice iz okoline Đakovice, iako je ona imala slomljenu lijevu nogu, učinivši time banalnu grešku.

U istrazi koju je obavio list "Zëri" vezanu za ovaj slučaj stoji da je na osnovu odluke Odbora o profesionalnoj etici, direktor bolnice u Đakovici Ahmet Aslani je suspendovao iste.

Višenedjeljna istraga je pokazala da se slučaj desio krajem avgusta 2015. godine, kada je 82-godišnja žena, S.O. slomila desni kuk, a kod iste je izvršena intervencija početkom septembra, na pogrešnoj strani - na desnom kuku.

To je potvrđeno u izvještaju Zdravstvene inspekcije Kosova, protokolisanog 21. januara 2016, koji je proslijeđen Odboru za profesionalnu etiku Ministarstva zdravlja.

U ovom izvještaju, kojeg je list osigurao na osnovu zahtjeva za pristup javnim dokumentima navedeni su detalje oko profesionalne greške, ali i tehničke i administrativne, kao imenadžerske koje su se desile u slučaju sada već pokojne pacijentkinje.

Izvor: (info-ks)

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš