Daka: Nema početka priprema za izbore bez obezbeđivanja novca

Centralna izborna komisija (CIK) ne može pokrenuti nijedan postupak za organizovanje izbora bez izdvajanja potrebnog novca od strane odlazeće kosovske vlade, izjavila je predsednica CIK-a, Valjdete Daka.

Daka: Nema početka priprema za izbore bez obezbeđivanja novca

Istovremeno, ministar finansija Bedri Hamza je izjavio da sredstva nisu problem ali da je za njihovu uplatu potrebno sačekati odluku Ustavnog suda o ovlašćenjima Vlade nakon podnošenja ostavke od strane premijera Ramuša Haradinaja.

Daka je za Radio Slobodna Evropa rekla da je CIK dan nakon objavljivanja zvaničnog datuma izbora uputio zvanični zahtev za dodelu novca u iznosu od oko šest miliona evra potrebnog za organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora 6. oktobra.

„CIK ne može preduzeti nijedan korak bez izdvajanja novca. CIK ne može da preuzme odgovornost za kašnjenje u sprovođenju izbora“, rekla je Daka.

Oklevanje Ministarstva finansija da CIK-u dodeli potrebna sredstva povezano je sa zahtevom premijera u ostavci, Ramuša Haradinaja, koji je zatražio od Ustavnog suda tumačenje funkcionalnosti vlade nakon njegove ostavke.

Pošto još uvek nema odluke Ustavnog suda Ministarstvo finansija nije prosledilo potreban budžet CIK-u za izbore 6. oktobra.

Hamza kaže da će oni, kada Ustavni sud bude doneo odluku, odmah preneti sredstva CIK-u.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš